32

Обмислят намаляване на местни данъци от догодина

Приеха общинския бюджет на Пазарджик за годината

На проведената по-рано днес извънредна сесия на Общинския съвет бюджетът на Пазарджишка община бе одобрен във вида, в който бе внесен за гласуване. В началото на заседанието кметът Тодор Попов, който представи документа заедно с финансиста на Общината Георги Гайдаров, отново припомни, че това гласуване по изключение се случва по-късно заради закъснението с одобряването на националния бюджет.
Общата рамка е от 122 207 137 лева, от които за държавни дейности са 78 675 770 лева, за местни дейности са предвидени 42 738 367 лева, а за дофинансиране на държавни дейности - 793 хиляди лева. 

Кметът допълни, че така изготвеният бюджет ще обезпечи всички публични дейности на общината. Нещо повече - заяви увереност, че вече работещите услуги ще бъдат запазени и надградени - социални услуги, административни услуги, поддържане на паркове, озеленяване, ритуални дейности, ремонти на инфраструктура, култура, образование. Предвидени са и средства за изграждането на нова детска градина в Главиница, ремонт на още две училища, както и за развитието на спорта.

Попов обеща скоро да представи пред съветниците и механизма за данъчно облекчение на семейства с талантливи деца с успехи извън спорта (припомняме, че подобно облекчение първо бе приложено за семействата на спортуващи деца).
Темата за финансите стана повод да се кажат още някои интересни намерения.
"Ако всичко върви по план, от догодина може да помислим и за намаляване на данъчната тежест" - каза още Попов, като обясни, че това може да се получи с бъдещите инвестиции за соларен парк и батерии за съхранение на енергия, възможностите за европейско финансиране при одобряване на Националния план за възстановяване и устойчивост. Печалбата от бъдещото общинско дружество, което ще управлява тези дейности може да се използва за намаляване на местни налози. За такса "смет" на този етап поевтиняване не може да се направи, но при имотните данъци и тези за автомобилите е възможен плавен спад в годините напред, допълни още той, като не пропусна да отбележи, че ако това се случи, Пазарджик ще е първи в страната и в това отношение.

Кметът прогнозира още, че сегашната бюджетна рамка ще се увеличи до края на годината с актуализацията на държавния бюджет, като още веднъж увери, че така разработен, общинският бюджет гарантира стабилност, за да функционират всички звена и да осигуряват публичните услуги.

Попов обаче се застрахова, че при настоящата политическа нестабилност у нас и извън страната е трудно да се прогнозира с точност какво ни очаква. Сигурно е само това, че енергоносителите няма да поевтиняват, а разходите, свързани с тях, включително за общините. Затова стремежът ще е със соларните мощности да се постигнат нулеви разходи за осветление и отопление на обществените сгради, а впоследствие ще се обмисля и вариант за намаляване на тези за транспорт.

Обсъжданията не минаха и без критики и забележки, но на финала на заседанието бюджетът все пак бе подкрепен от 27 съветници, петима бяха против, двама се въздържаха.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?