32
Следвайте ни

Областният върна решението за референдума в Синитово

Заради редица пропуски и липсващи документи темата ще се обсъжда и гласува повторно

viber icon

Решението за провеждане на референдум в Синитово е върнато от областния управител Иван Васев. Причината - редица пропуски, както и жалба от фирма „Солар парк Тракия“.

+++++

Решението, одобрено от съветниците в Пазарджик на предходната им редовна сесия на 30 септември, влиза в дневния ред и за следващото заседание. Предстои отново да бъде обсъдено и повторно да се подложи на гласуване.

Припомняме, че допитването е за инвестиционното намерение на „Солар парк Тракия“ да изгради площадка за третиране на неопасни отпадъци и впоследствие да я разшири.

На 13 октомври в Областната управа е постъпила жалба от дружеството, в която се казва, че решението за провеждане на референдум е незаконосъобразно.

В писмо до ОбС Иван Васев сочи, че точката не е била в дневния ред, а е включена като извънредна по искане на Инициативния комитет. В решението на съветниците се споменава, че има становище от кмета на Пазарджик, но то не е приложено към представеното пред Областната администрация решение, което пък не дава възможност да се упражни контрол за законосъобразност.

Извършена е и проверка в публичния регистър на предложенията за референдуми, където не са отразени становището на кмета и протокол от проверка на приложените две подписки от ГРАО. Положителното становище от ГРАО е задължителен елемент, посочва още Васев. 

И още: липсват и данни дали е спазен императивният тридневен срок от постъпване на подписката, в който председателят на ОбС трябва да уведоми съветниците. Темата е трябвало да се гледа и от постоянни комисии не по-късно от три дни преди заседанието. Няма данни това да е спазено, тъй като подписката на Инициативния комитет е постъпила на 27 септември, а сесията беше на 30-и. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?