Следвайте ни

Няколко селища са ударени от градушки, няма данни за щети

viber icon

Градушки са паднали вчера следобед над няколко населени места в Пазарджишко, сочат данни на Изпълнителната агенция за борба с градушките. Характерното за този сезон явление е наблюдавано над източните части на областния град, в района на селата Добровница, Черногорово, Росен, Овчеполци, както и в Панагюрския край. На места обилните валежи са причинили локални наводнения, но без сериозни щети. Дали има поражения от градушката, ще се изяснява след огледи на селскостопански имоти.

От агенцията уверяват, че са в пълна готовност за реакция при необходимост. Полигоните по места са оборудвани с необходимата техника и достатъчно ракети още на 26 април, когато е открит тазгодишният сезон за борба с градушките. И вчера местни хора са чули характерното свистене на ракетите в небето над региона.

Скоро се очаква да бъде въведен още един способ за борба с градоносните облаци - чрез атака от самолети. В средата на лятото ще бъдат направени демонстрации на метода, който се прилага успешно в западноевропейски страни. Тук той ще бъде приложен в незащитени райони. Един от тях е Панагюрският, където някога е имало две ракетни площадки, но те вече не работят. Не става ясно обаче дали и там ще бъде тествано разбиването на градоносни облаци от самолети.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?