32
Следвайте ни

Новият медицински колеж връща Пазарджик на картата на академичните градове

viber icon

Пазарджик се връща на картата на академичните градове. Това каза кметът на града Тодор Попов при откриването на първата учебна година в дългоочаквания Център за практическо обучение на кадри за здравеопазването, наричан накратко Медицински колеж.

На церемонията присъстваха областният управител Иван Васев, зам.-ректорът на Медицинския университет в Пловдив – проф. Семерджиева, както и ръководствата на всички болници в областния град. Специален гост бе и академик Петър Николаков, който изигра решаваща роля за осъществяването на проекта.

"Още по-щастлив съм в днешния ден, защото ние правим първата стъпка към реализирането на един лелеят и дългоочакван проект, който е необходим на Пазарджик - каза в приветствието си кметът Тодор Попов. - Този център е пример за това как когато държавната, местната власт и представителите на различни институции, в това число Медицинския университет и болниците, гледат в една посока и искат нещо хубаво да се случи, то се случва" - допълни Попов, като благодари лично на всеки от хората, допринесли за успеха на начинанието.
Първият випуск започва обучението си от утре. То е организирано от факултет "Обществено здраве" към МУ-Пловдив. Това са 22 бъдещи медицински сестри, които ще придобият специалност с бакалавърска степен. 


От занемарената база на бившия Педагогически колеж работници на общината са успели да направят приветливо и подходящо за такава дейност място, като в него са оборудвани кабинети и лекционна зала.
Същевременно ще продължи обновяването на базата, предстоят ремонти както в учебния корпус, така и в общежитието. Скоро висшето училище ще предлага на своите възпитаници не само безплатна подготовка по едни от най-търсените на пазара на труда специалности, но и възможност да ползват напълно безплатно общежитие - общината ще поема режийните. След историческия първи випуск се предвижда разширяване на приема, като ще бъдат включени и нови професии, необходими за здравеопазването - рехабилитатори, лаборанти, акушери.
Особено щастливи от разкриването на центъра бяха ръководителите на местните болници - д-р Красимир Темнилов, д-р Цветелина Спиридонова, както и проф. Николаков. Надеждата им е, че учебното заведение ще спомогне за решаването на проблема с недостига на кадри в здравеопазването.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?