32

Нови специалности: Акушерки и лекарски асистенти ще се обучават в Пазарджик

 Акушерки и лекарски асистенти ще се обучават в Пазарджик, в местния филиал към Медицински университет - Пловдив. Това предвижда проект за споразумение, което съветниците ще гласуват на редовната сесия утре.

Предложението е внесено от кмета на града Петър Куленски и предвижда сключване на споразумение с Медицинския университет за провеждане на практическо (клинично) обучение на студенти по професионално направление „Здравни грижи“ в две специалности - „Акушерка“ и „Лекарски асистент“.

През есента на 2021 г. в Пазарджик започна изнесено обучение на студенти в редовна форма, също провеждано от Медицинския университет, за придобиване на специалност „Медицинска сестра“. Идеята е сега да се надгради партньорството между висшето училище и Община Пазарджик, като се допълнят посочените две нови за града специалности.

Стремежът е така в града да се създаде перспективна среда за подготовка на медицински специалисти, които ще получават бакалавърска степен след завършването си. Обучението ще трае 4 години, съответстващи на 8 семестъра. То включва теория под формата на лекции и семинари, както и практически упражнения с обща продължителност не по-малко от 6 семестъра. Друга цел е с новозавършилите здравни специалисти да се преодолее недостигът на медицински кадри в лечебните заведения в региона. 

В проекта за решение не се споменава кога е планирано да започне обучението по новите специалности, но на брифинги кметът на града е споменавал плановете това да се случи още тази есен. По думите му, възможността да продължат образованието си в родния край ще насърчи младите хора да останат и да не напускат региона, което пък ще доведе до намаляване на обезлюдяването.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 7 оценки
4.7/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Доктор

Доктор

30.05.2024 | 17:22

А заплатите?! Кой ще дойде да се обучава, знаейки че се обрича на тежък и отговорен труд, но мизерно заплатен и 3- та категория. С трици маймуни искат да ловят!!!

Отговори
1 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?