32

Нови искри на напрежение около сметопочистването

Кметът Петър Куленски отвърна на атака от „Новото време“: „Договорът е с 1 милион по-евтин“

Кметът на община Пазарджик Петър Куленски стана обект на нови нападки заради сключения по спешност договор за сметопочистване. Този път нападките дойдоха от съветници на коалиция „Новото време“, които изпратиха до медии „4 неудобни въпроса“ (цитат от текста им). Куленски пък отвърна светкавично на удара с публикация на официалната си страница във Фейсбук с „4 адекватни отговора“.

Ето какво гласи запитването на съветниците от „Новото време“:

Четири неудобни въпроси към кмета за сметопочистването на Пазарджик

Ще провали ли Кметът първата важна обществена поръчка за Пазарджик?

Като общински съветниците от най-числената група в ОбС - Пазарджик бихме искали да зададем публично, за да бъдат информирани съгражданите ни, четири въпроса към кмета на Община Пазарджик, във връзка с набързо обявената обществена поръчка за избор на фирма, която да осъществява сметопочистването на Пазарджик, Мокрище, Ивайло и Главиница:

1.  Кои са  „изключителните обстоятелства“ наложили обявяването на поръчката със срок от 24 часа чак на 30 януари 2024 година, след като ВАС е изпратил указания за приключване на предходната такава поръчка още в началото на декември 2023 година?

2.  Защо, въпреки заявките за „прозрачност и светлина“, не обявихте конкурсна процедура, гарантираща най-изгодна цена, а търг, публикуван след края на работния ден и със срок по-кратък от 24 часа?

3.  Вие лично ли се разпоредихте за вида на процедурата или бяхте посъветван от някой “нов експерт”? 

4. Има ли фирма, която е била предупредена за предстоящата процедура, за да може да подготви необходимите документи в невъзможно краткия срок?

С уважение,

Местна коалиция "Новото време"

Отговорът на Петър Куленски не закъсня:

Четири адекватни отговора, които съветниците на Новото време не са свикнали да дават. Или да получават.

Порочните практики от отишлите си мандати на Попов нямат повече място в Пазарджик. Затова всякакви опити за внушения ще получават своя отговор ясно и видимо, пред всички. Без мълчание, както е било в предишните мандати.

В ИЗРИЧНО изпълнение на указанията на ВАС, сме изискали допълнителна информация от участниците, след което, на 17.01 сме взели решение за избор на изпълнител. “Изключителните обстоятелства” са свързани с това, че на 29.01 е постъпила жалба от един от участниците, което не ни е позволило да сключим договор и да осигурим непрекъсваемост на дейностите по сметопочистване и сметоизвозване и след 01 февруари. Ние сме действали категорично в защита на обществения интерес и в изпълнение на задължителните предписания на РЗИ и РИОСВ да извършим необходимите действия за опазване на общественото здраве в условията на грипна епидемия.

До момента на подаване на подаване на жалбата (29.01) ние не сме имали никакво основание да обявяваме нова процедура. Краткият срок - по-малко от 72 часа от подаването на жалбата до изтичане на срока на концесията, не ни позволява да проведем друг вид процедура. Цената не ощетява гражданите, напротив. Тя е с ПОВЕЧЕ от 1 МИЛИОН ЛЕВА на годишна база ПО-НИСКА от тази, която Попов е определил, стартирайки процедурата по ЗОП през февруари 2023 г.

Решението е взето на база анализ на ситуацията и кратките срокове, като същото е изцяло в защита на обществения интерес, здравето и публичните финанси на жителите на Пазарджик и околните села. И нещо друго - ако бившият кмет не бе постановил едно порочно решение за избор на изпълнител през пролетта на 2023 г., което да бъде отменено като незаконосъобразно от ВАС в последния работен ден преди коледните празници, ние нямаше да сме в ситуация, в която да се налага да действаме при неотложност, за да гарантираме здравето на пазарджиклии.

Никоя фирма не е била предупреждавана за нищо. Това са едни порочни практики, в които съветници от Новото Време явно се оглеждат като в огледало, но които няма да бъдат толерирани в моя мандат.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
rete

rete

02.02.2024 | 15:36

Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни-----> mub.me/bioex

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?