32

Нови 11 доброволци се включиха в кампанията „Усмихни сърце“

Общо 11 бяха доброволците, които дариха кръв на 31 октомври и 1 ноември. А участниците в благотворителната кръводарителска кампания „Усмихни сърце“ достигнаха 85.
Здравка Хрисчева от с. Памидово дари кръв за 7 път. Тя е с рядката кръвна група 0 – и даде своето съгласие да бъде на разположение на Кръвна банка, когато се нуждаят от кръводарители от тази кръвна група.
„Имам син на почти същата възраст, на която беше и Ангел. Не познавам момчето, но загубихме млад човек и много присърце го приех затова и се включвам в кампанията, която е посветена на него. Защото съм и кръводарител и знам колко е важно да кръводаряваме безвъзмездно. Комерсиалното даване на кръв за мен е нещо, което не е редно. Това не е начин за изкарване на пари“, категорична е Здравка Хрисчева. „Кръвта е нещо, което всеки жив човек има, и организмът ни го произвежда и трябва да даряваме без заплащане. Кръвта може да спаси много човешки животи. Има много хора, които не могат да си купят кръв, а кръвопреливането често е животоспасяващо“, допълни Здравка Хрисчева след кръводаряването.
19-годишните Теодора Дачева и Цветелина Алваджиева от с. Овчеполци са приятелки и съученички на Александър Арнаудов. Това е една от причините да дарят кръв, защото кампанията „Усмихни сърце“ е посветена на неговия брат Георги. Другата причина е съпричастност и подкрепа към семейството на Ангел Здравков.
„Подкрепям кампанията, защото е посветена на две добри момчета. Георги ще го запомня като много усмихната момче. Той беше приятел и с моята сестра и знам, че всички го помнят с усмивката. Затова се включвам и в кампанията “Усмихни сърце“ , за да усмихна и аз някой“, разказа Теодора. Тя призна, че доста се е страхувала от даряването на кръв заради ниско кръвно налягане, но е преодоляла собствените си страхове, защото много иска да е част от инициативата.
„Хубаво е да правиш добро. Стремя се да съм добра и затова станах и кръводарител. Уча за начална учителка и бих искала да възпитаваме и децата на доброта, за да няма повече такива случаи като този на Ангел, заяви младата кръводарителка.
Цветелина Алваджиева също е студентка, но учи за медицинска сестра, затова също е убедена в ползите от кръводаряването.
„От много време исках да дам кръв и сега като разбрах за кампанията, и аз реших да дойда и да даря. Чувствам се много добре, че успях да стана дарител“, обясни Цветелина след кръводаряването. Тя се надява повече хора да даряват кръв , защото не е толкова страшно и защото за болните, които се нуждаят от кръвопреливане, това е много важно.
Десислава Петкова дари кръв за осми път . Става кръводарител, когато е била студентка, отново включвайки се в различни кампании, и след това продължава да дарява.
„Всяка година дарявам кръв. Сега реших да участвам във вашата кампания, въпреки че не познавам двете момчета, на които е посветена. Кръводаряването е полезно и за нас и помагаме и на другите. И това е много добра кауза“, смята Десислава, която е превърнала кръводаряването в лична кауза.
Елица Паунова от 12 „з“ клас на ЕГ “Бертолт Брехт“ е само на 18 години, но за втори път дари кръв по свое собствено желание. Едва навършила пълнолетие, младото момиче става кръводарител.
„ Хубаво е да се дарява кръв. Ползите са много, а кампанията е посветена и на две момчета, които познавах. Ще запомня Георги и Ангел като добри и усмихнати. Нека пренесем техните усмивки върху лицата на някой друг, на който ще помогнем с прелятата от нас кръв“, каза 18-годишната дарителка. Заедно с нея кръводари и приятелката и Преслава Стефанова, с която са и съученички.
„ Георги и Ангел имаха много хубави усмивки. Ще ги запомня с добротата им, и не е честно такива добри хора да си отиват толкова рано, а лошите да остават живи. С кръводаряването искам да съм част от нещо добро, което се прави в памет на Георги и Ангел. Трябва по-често да се дарява кръв от всеки, който е здрав, защото не се знае на кой кога ще му потрябва да му бъде прелята кръв. И така ще помогнем на много хора, които се нуждаят. Трябва да се подкрепяме, защото сме българи и сме един народ. Трябва да ни обединяват добри каузи“ смята Преслава, която също преодоля притеснението си от даването на кръв заради добрата инициатива.
Лазарина Морунова е близка на семейството на Георги Арнаудов. Отдавна иска да подкрепи кампанията и сега вече идва в Кръвна банка напълно готова за това.
„ Георги беше много слънчево момче. Когато беше на десет години се запознах с него. Уникално дете, за което продължава да ми е мъчно, че болестта го отне толкова рано от нас. Дарявам кръв за здравето на някой човек и за своето собствено здраве.“, сподели Лазарина Морунова от с. Паталеница. Тя е убедена, че кръводаряването е здраве и затова ще продължи да бъде доброволен кръводарител.
Лариса Даскалова също за първи път кръводари. Казва, че трагедията с Ангел я е потресла затова се включва в кампанията „Усмихни сърце“.
„Аз също съм майка и тази трагедия ме потресе. Не искам да се случват повече такива лоши неща. Искам да се обединяваме за нещо добро и да помагаме за спасяването на други животи. За съжаление за Ангел не можахме да помогнем, но дано успеем за някой друг“, заяви Лариса.
Страхил Соколов е преподавател във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Пристигна от София специално, за да се присъедини към кампанията „Усмихни сърце“, защото е посветена на неговия племенник Ангел. Той кръводарява за втори път. Направи го със сълзи на очи.
„ Искам да почета паметта на моя племенник, с когото бяхме много близки. Искам да кажа на всички, че такива трагедии не трябва да се случват. Трябва да познаваме децата си, да бъдем близо до тях, и не е редно в 21-ви век да ставаме свидетели на подобна трагедия, която да почерни не бих казал само няколко семейства, а един цял род, защото нашият род е из цяла България. И от друга страна, приканвам хората да даряват кръв, защото така спасяват живот.“, сподели Страхил Соколов.
За шести път дари кръв Маргарита Цветкова , която живее в село Смилец.
„Дарявам, за да усмихна сърце. Това е моят мотив да се включа в акцията. Кръвта е безценна и няма как да се набави по изкуствен начин и единствено добрата воля на хората може да осигури този ценен ресурс, убедена е Маргарита, която ще продължи да кръводарява доброволно.
„Дарявам кръв за първи път, защото се почувствах готова да го направя. За нас това е нещо малко, което не отнема много време, но за друг тези капки кръв означават цял един живот. Призовавам всички да се включат в кампанията "Усмихни сърце". Не е страшно, нека спасим един живот! Надявам се да бъдем по-добри“, призова 19-годишната кръводарителка Стилияна Ибагова, която също съжалява за загубата на Ангел, която определи като огромна и разтърсваща и изрази очакванията си за справедливост.
Благодарни сме на всички тези човечни хора и се надяваме в оставащите още 5 дни до края й да имаме още последователи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?