Следвайте ни

Нова наредба гласи: Разхождаме кучето само с паспорт и на повод

viber icon

Собствениците на кучета ще могат да ги разхождат само на повод и са длъжни да носят паспортите им за проверка. Това гласи нова Наредба за отглеждане на домашни животни, поместена на сайта на Общинския съвет. Предвидени са и глоби.

---------

В нея са регламентирани правила както за любимци, така и за селскостопански животни. Повечето не са нови, но до момента са останали само добри пожелания.

Едно от тях е още в причините за предложените промени - „животните да не замърсяват обществени места и да не създават опасност за хора и други животни“, както е посочено в мотивите.

Остава задължението на стопаните да регистрират любимците си в общината в 7-дневен срок, като представят документи за произход, както и да се отглеждат при хуманни условия. При промяна на адреса се прави пререгистрация, а срокът също е седмица.

Въведена е забрана да се продават животни-компаньони на деца под 18-годишна възраст без писменото съгласие на родителите или настойниците им. Не е позволено и къпането на кучета във фонтани и обществени водни площи, включително езерата на Стадиона и Острова. Забрана има още за ловене, избиване или нараняване на четириноги или събиране на яйца от гнездата на птици. Както и за изоставяне на кучета.

Стопаните са задължени не само да водят кучетата си на повод до 2 метра, а агресивните - и с намордник, но и да почистват след тях при изхождане. Едрите породи не може да бъдат извеждани от сами деца до 14-годишна възраст. Предвидени са и ред забрани при разходки: за влизане в търговски обекти и учреждения, както и преминаване през дворовете на училища, детски градини, детски площадки, образователни и здравни заведения.

 

Коментари (3)

Тошко

Тошко

18.11.2020 | 08:04

Кой ще води бездомните, със какъв повод и със какъв паспорт, кой ще носи торбичката след тях

Отговори
5 0
Тони

Тони

17.11.2020 | 12:43

А в наредбата пише ли, че трябва да носят и найлонови пликчета за екстрементите на кучета? Почти никой не носи. На Бунарджика досега съм видял някой да носи, само една жена с малко пуделче, която почисти след кучето си. Другите кучкари отговарят, че това е тор, Ами да си го носят у тях на китките.тогава.

Отговори
7 1
Хубаво е , но всички да пазят

Хубаво е , но всички да пазят

17.11.2020 | 12:36

Преди време докато разхождах кученцето си направих труда да преброя , колко замърсявания има от кучета и колко са захвърлените салфетки , празни бутилки , пликчета от различни храни , кентчета ....... . Сигурно се досещате , кой водеше .

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?