32
Следвайте ни

Нова истерия: Не приемат кръводарители, ако са ваксинирани?

viber icon

Поредна истерия, свързана с коронавируса и ваксините, набира скорост в социалните мрежи, а напоследък проникна и в групите за Пазарджишко. В почивните дни един от администраторите на "Пазарджик без цензура", известен с псевдонима Ди Пенати, предупреди, че постове с подобно съдържание ще бъдат изтривани.

"Моля, когато решите да споделяте да си зададете няколко въпроса - помислих ли върху написаното и то отговаря ли на истината?" - призова той.

Оказва се, че темата от доста време се коментира във виртуалното пространство. Такива твърдения някои казват, че били чували дори от медици в медии. Затова повярвали. Потребител разказва, че дарявал кръв в Пазарджик и Пловдив, като и на двете места му обяснили, че ваксиниран човек не можело да е кръводарител поне година след имунизацията.

Има ли ограничение за имунизираните да дават кръв? Наша справка показа, че има, но не точно каквато я описват потребители в мрежата. От Националния център за транфузионна хематология поясняват, че процедурата се отлага, ако ваксината е поставена много скоро.

За векторните ваксини - Janssen, Vaxzevria (AstraZeneca), за 28 дни след инжектирането, ако няма нежелани реакции. За РНК-ваксините - Comirnaty (Pfizer), Moderna - 48 часа, ако няма нежелани реакции, а ако има - 7 дни след възникването им. Сроковете важат след всяка игла. Подобна информация може да се прочете и на сайта на Военномедицинската академия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?