32
Следвайте ни

Нов, по-силен трус разлюля Велинград

viber icon

Земетресение с магнитуд М=3.1 е регистрирано на 24.11.2021 г., в 23:33 часа българско време, в района на град Велинград, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН. По данни на Сеизмологичния център към НИГГГ събитието е с епицентър на 90 км от град София. Земетресението е усетено в района на село Драгиново и град Велинград. Серия от слаби земетресения от роев тип в този район се наблюдава от 15.11.2021 г.

По данни на НИГГГ от 15.11.2021 г. в района на град Велинград се наблюдава слаба сеизмична активност. Активността в района е от роев тип, което е характерно за региона. До снощи са регистрирани около 15 земетресения с магнитуд между М=1.8 и М=2.9 и с дълбочина до 10 км. Най-силното събитие от поредицата преди вчмерашното е земетресението от 16.11.2021 г., с магнитуд М=2.9 и дълбочина 9 км.

В района на град Велинград са дефинирани структури, които имат потенциал да генерират сеизмични събития. Според геоложките изследвания при последната оценка на сеизмичната опасност в района са отбелязани структури с посока СИ от град Разлог.

В исторически план в този район е наблюдавана умерена сеизмична активност. Най-силното събитие регистрирано там е от 03.11.1977 г., с магнитуд по сеизмичен момент М=5.5. След земетресението са наблюдавани частични повреди в сградите и изменение в дебита на минералните извори. След събитието е последвала интензивна афтъшокова поредица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?