32

Нов дом за възрастни хора ще строят във Велинград

Нова сграда на Дом за възрастни хора "Ела" във Велинград ще строи местната община. Причините - сегашната база на социалното заведение е непригодна към новите изисквания и стандарти. 

Местната администрация вече е обявила конкурс за проектиране и упражняване на авторски надзор по време на изпълнение на строително-монтажните работи на обекта. Предстои да кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Очакванията са, че ще бъдат осигурени 100% от необходимите средства. 

Изграждането на нова сграда е наложително, твърди Надежда Стефанова, която отговаря за социалните дейности в Община Велинград. Тя обясни, че от 2020 година е в сила нов Закон за социалните услуги, който предвижда до януари 2025 година домовете в цялата страна да отговарят на ред изисквания за качество. Така в родопския град разработили задължителния план за реформиране и започнали работа, за да се вместят в сроковете.

"Комисия от специалисти, включително външни, направи обследване на сградата. В нея участваха архитекти, проектанти. Целта беше да се прецени дали сградата, която е много стара, може да бъде ремонтирана или трябва да се строи друга. Преценката беше, че в сегашното си състояние тя не крие рискове, но при евентуални строителни дейности никой не дава гаранции дали няма да стане опасна. Имайте предвид, че тя е с гредоред, а не е малка", поясни още Стефанова.

След като станало ясно, че трябва да се изгражда нов дом от основи, до средата на март Общината ще трябва да представи проекта за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост.  

В бъдещата сграда, която ще е четириетажна, възрастните хора ще имат самостоятелни санитарни възли към всяка стая, асансьор, зала за рехабилитация, кабинет за информация и консултации. На всеки етаж ще бъдат обзаведени кухни с трапезарии. Ще има и специално помещение за събирания при отбелязване на празници. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?