32

Номинираха шахматистка за носител на почетния знак на Пазарджик

Международният майстор по практически шах Стефка Иванова Савова е номинирана за носител на почетния знак на Пазарджик. Предложението е внесено в Общинския съвет днес от председателя на шахматния клуб в града Димитър Славов.

Стефка Савова е родена на 28.11.1958 г. в Пазарджик.Първите се шахматни уроци пхолучава при Христо Цукев, а след това се усъвършенства при Пантелей Хинов. Също като изтъкнатия си съгражданин Крум Георгиев тя печели републиканската титла в своята възрастова група през 1976 година и финишира в дележ на шампионата на Европа през 1977 година, но остава с бронзов медал по допълнителни показатели.

През същата 1977 г. дебютира в държавните индивидуални първенства за жени, година по-късно регистрира значима победа на международен турнир в Полша, а през 1979 г. покрива и първия си бал за международен майстор. Постепенно се утвърждава като чест от националния тим.

През 1982 г. разделя 1-5 място на републиканското първенство, а в допълнителния мач за титлата печели бронзовия медал, на 3-та позиция завършва и година по-късно. Междувременно ликува на силен турнирв Бидгошч (Полша), където триумфът е придружен с втора норма за международен майстор.

Закономерно попада сред участничките в шахматната олимпиада в Солун през 1984 г. и дава съществен принос за спечелването на сребърни медали - постижение, което продължава да е водещо в исторически план за българския женски национален отбор. Стефка Савова е участвала в три олимпиади с общо 29 изиграни партии, от които е излизала като победител във внушителните 14.

Друго нейно върхово постижение е завоюваната през 1986 г. републиканска индивидуална титла, когато заедно с именитата Маргарита Войска изпреварват третата в крайното класиране с 2 точки. Обявена е за шампионка, след като допълнителните показатели са в нейна полза.

Две години по-късно двете отново са в дележ, този път 1-3 място, като турнурния коефициент отрежда на Савова сребърен медал. Забележително е, че през 2005 г. отново е сред призьорките, разделяйки 2-3 място. Има 24 участия в държавните шампионати, в които е изиграла 276 пъртии и е спечелила 90 оттях. Отделно в отборните първенства е многократна победителка с тима на „Локомотив“-Пловдив. Сред международните ѝ успехи са още първи места в Атина (1986 г.) и Сараево (1990 г.), както и дележа 1-2 място в открит турнир със стотици участници в Атина (1993 г.).

Повод за номинацията е неотдавнашният 65-годишен юбилей на Савова и 40-годишнината от спечелването на историческите за българския шах и женския национален отбор сребърни олимпийски медали.

Припомняме, че преди дни в Общинския съвет постъпиха 4 предложения за почетни граждани - проф.дфн Тодор Балкански,  скулпторът Спас Киричев и писателите Продрум Димов и Георги Спасов. Номинации за носител на почетна грамота до момента не са постъпили.

Временната комисия за номиниране със звание "Почетен гражданин на град Пазарджик и общината" ще заседава на 13 май - понеделник, от 12 часа в зала 1302 на Общинския съвет.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?