32
Следвайте ни

НИМ: Няма задържано копие на Панагюрското злато на експото в Дубай

Министерството на икономиката ще търси отговорност от фирма, която трябвало да подготви документите и да организира износа на културни ценности

viber icon

Националният исторически музей (НИМ) има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на "Експо 2020". Това заявяват от НИМ по повод публикации в медии, предаде БТА.

По думите им служителите на НИМ съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка.

Няма задържани служители на НИМ, няма и задържани предмети, допълват от НИМ.

По думите им всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

Оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала 2 и може да се види в работното време на НИМ.

Както писа БТА, по-рано днес, във връзка с разпространена информация за задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища на "Експо 2020", от Министерството на икономиката съобщиха, че лицата не са служители на министерството, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка за организиране представянето на България на "Експо 2020".

Позиция във връзка с разразилия се скандал публикуваха и от Министерството на икономиката. Ето какво гласи тя:

Във връзка с разпространената  информация  относно задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от  Панагюрското и Варненското  златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви информираме следното:

Лицата не са служители на  Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и  има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“ ,  за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на  културното наследство е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020".

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя  в продължение на година. Подготовката  на документите  е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?