Следвайте ни

Никулден иде без море от сергии за риба

Истерията с вани и бидони с шаран на всеки ъгъл е в миналото

Предникулденското настроение полека завладява Пазарджик. Тази година - по-умерено. Вървейки по улиците, няма да се блъскате във временни сергии с бидони и вани на всеки ъгъл, чиято мисия е да снабдят населението с обредния шаран, а след 6 декември да изчезнат също така скоропостижно, както са се появили. Оставяйки характерната тежка миризма да напомня за присъствието им.   

Само на едно място в центъра на града е изнесена маса на открито, и то пред специализиран магазин. С чисти вани и касетки, с продавач в бяла престилка, който пипа с ръкавици. Очевидно обичайните за това време проверки на Агенцията по храните са въвели дисциплина. 

Наближаването на празника се усеща и в някои от магазините за храни. Ако през годината там разнообразието се изчерпва до скумрия, хек и пангасиус, ако не броим консервите, то сега за разкош са прибавени и по-скъпи видове, а в хипермаркетите се надпреварват да предлагат промоции.

Никулден не би бил Никулден без шаран и без люспи, които после да си носиш в портфейла с надеждата да намножат парите ти. За българина и традицията, и суеверията са неделима част от празниците. Може би затова и шараните са най-търсените риби на пазара, а хубавото е, че търговците ги предлагат на непроменени цени. В различните магазини могат да се купят от 5 до 6,50 за килограм. Ако изберете втория вариант, ще ви трябват по-здрави нерви да гледате как внушителните като размери риби агонизират, оставени живи, за да си личи колко са пресни. Огромни вани пред специализирания магазин на Градския пазар привличат окото на евентуални купувачи и много повече зяпачи - най-вече пенсионери. Рано е, казват си под мустак някои и отлагат покупката за самия ден, та да е съвсем прясна стоката на обредната им трапеза.

Ако не обичате тлъста риба или ако сте решили да не се охарчвате твърде много за Никулден, вариантите са много. Току до шарана в пластмасови касетки чака купувачи каракуда, не много едра, но пък по 2 лева килото. По мърдането се вижда, че също е скоро уловена.

Най-търсената целогодишно замразена скумрия върви по 3,70 до 5,50 на килограм според размера и в зависимост от това дали е на промоция. За 8 до около 9 лева на кило може да си вземете паламуд. Ципура и лаврак в тарелки в големите вериги са по 13-17 лева на килограм. Най-скъпа е смятаната за най-богата на „омега 3“ сьомга - от 25 до над 45 лева за килограм.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?