Следвайте ни

Никой не е по-голям от хляба, показа изложба в Гимназията по химия

viber icon

Дворът на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии (ПГХХТ) се озари от цветове и усмивки при осъществяването на заключителна дейност по проект „Инвестиция в интеркултурното образование - инвестиция в интеркултурната различност“ към ЦОИДУЕМ, съобщиха от учебното заведение.
В продължение на 9 месеца ученици от първи гимназиален етап на ПГХХТ, чрез магията на хлеботерапията, месиха метафори, пресяваха емоции, пекоха спомени и достигнаха до извода, че никой не е по-голям от ХЛЯБА. По пътя на хляба младите хлеботерапевти намериха нови съмишленици и приятели, с които отбелязаха Международния ден на хора с уврежданията,гостуваха в дома за стари хора „ Гаврил Кръстевич“, където разбраха, че Дядо Коледа е всеки, който обича другия и се стреми да го направи щастлив. Щастливи емоции бяха занесени и при децата от Дневен център „Вяра, Надежда и Любов“, където всички заедно „нарисуваха душите си“ с брашно и тесто. След настъпването на 2020 година, се отпразнува и Банго Васил, защото след всеки край се ражда ново начало.
Следвайки нотите на сърцето, участниците в проекта танцуваха, пяха и научиха много за традициите и обичаите на различните етноси. Изгряха в красиви носии, съхранили българщината.
По време на пандемията, никой от ПГХТТ не остана безучастен. Дигиталната компетентност се открои при направата на топли снимки със семействата и всички единодушно достигнаха до извода, че силата на нацията идва от рода. Чрез актьорите от плейбектеатър „ Сторикечърс“, учениците от ПГХХТ се опитаха да „обуят обувките на другия“, като показаха колко емпатийни и толерантни са всички в ПГХХТ. „Няма недосегаеми върхове, когато сме заедно“ – с това мото участниците в тренинга сред природата оцеляваха заедно по пътя към красивите Фотински водопади.
Всичко това беше представено на финалната експозиция, където всички се насладиха на традиционен хляб, кулинарни изкушения и докоснати и обогатени от традициите, се хванаха на едно българско хоро.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?