Следвайте ни

Незаконни сметища навлякоха санкции за кметовете на Пазарджик и Септември

viber icon

Кметовете на Пазарджик и Септември ще бъдат санкционирани от РИОСВ заради незаконни сметища на територията на двете общини. Сигналите за тях са получени на "зеления телефон" и по електронната поща на Екоинспекцията от граждани.
На 17 август е постъпила информация за нерегламентирано сметище между селата Паталеница и Ветрен дол. По подадения сигнал е извършена проверка на място на 09.03.2021 г. На кмета на община Пазарджик е дадено предписание да организира почистването му. Последващ контрол на РИОСВ установява, че сметището не е почистено и замърсената площ се е увеличила. Във връзка с тези констатации и заради непредприети мерки от кмета на община Пазарджик, ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. От ведомството уточняват, че при трета проверка, извършена на 27 август, районът е бил почистен.
Също в средата на август е подаден и сигнал за незаконно сметище близо до гробищния парк на село Ковачево. Съществуването на замърсения участък е било констатирано още на 15 април при планова проверка в община Септември. На кмета на общината е дадено задължително предписание със срок за почистването му и недопускане на последващо замърсяване. При извършен последващ контрол е установено, че замърсяването със смесени битови отпадъци не е почистено, а замърсената площ се е увеличила от ново нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Във връзка с тези констатации и непредприетите мерки от кмета на община Септември за почистване на терена, ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение.
Четиринайсет са общо сигналите до РИОСВ през август, като голяма част от останалите също се отнасят за безразборно изхвърляне на отпадъци. В началото на месеца е постъпила такава информация за землището на Юндола, където имало изсипани строителни отпадъци. Сигналът е препратен до кмета на община Велинград за предприемане на мерки.
Жители на Црънча пък се жалвали от изхвърляне на боклуци около контейнери. Дадено е предписание на кмета на селото да организира почистване.
Недоволни хора от Карабунар пък са поискали съдействие, тъй като един контейнер за смет трябвало да се ползва от живеещите на четири улици наоколо, а пространството около него е затрупано с отпадъци. Кметовете на с. Карабунар и на община Септември не предприемат мерки за решаване на този проблем, твърдят авторите на сигнала. При проверката обаче не са констатирани изсипани отпадъци на цитираното място.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?