Невероятно! Заразена с COVID-19 роди момиченце с антитела

28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с коронавирус в последния триместър на бременността, е родила бебе с антитела срещу вируса. Момиченцето се ражда чрез цезарово сечение на 5 януари в 9.17 часа в Родилно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Бебето тежи 2750гр. и е с дължина от 46 см. В дежурния екип, водил раждането, са участвали акушер- гинеколозите д-р Иван Китов и д-р Иво Цанов, специализантът- д-р Лучия Арбалиева,операционната акушерка Виолета Нориева и анестезиологът д-р Иван Харизанов. Неонатологът по време на операцията, който поема новороденото е д-р Величка Богданова.

Д-р Иван Китов и д-р Иван Харизанов са и лекарите, които проследяват заболяването с COVID-19 и лекуват бременната жена, докато е болна. Няколко дни тя поддържа температура над 38.7 градуса, има и кашлица, която също трябва да бъде овладяна. Двамата лекари успяват да излекуват 28-годишната пазарджиклийка преди да постъпи за раждане в АГО на МБАЛ-Пазарджик. Поради факта, че родилката е преболедувала коронавирусната инфекция д-р Китов преценява, че раждането трябва да е чрез цезарово сечение. Бебето се ражда в добро състояние, но има известно изоставане в теглото и размера заради ковид инфекцията на майката, която нанася промени и в плацентата.

Направеният след раждането антигенен тест показва наличие на IgG антитела, което означава, че бебето е имало среща със SARS-CoV-2. Д-р Иван Китов и началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова продължават да следят развитието на новороденото и след неговото изписване от болницата. Предстои да му бъде направено и количествено изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
знаещ

знаещ

18.01.2021 | 20:51

Ами ако бяха попрочели, вместо да се снимат, ще разберат, че няма нищо необичайно. РЕКЛАМА!

Отговори
1 0
Юлия

Юлия

18.01.2021 | 17:15

Това с маските под носовете е голям резил. Трябва глоба за неправилно носене на маска.

Отговори
0 0
Нали

Нали

18.01.2021 | 15:20

Ако зачеркнем изписаните имена и фамилии на доктори акушерки и т.н., ще се получи статия от пет реда! Толкова за журналистическите умения на пишещите в Марица!

Отговори
3 0
селските доктори

селските доктори

18.01.2021 | 14:19

с маски под носовете и с голямата сензация, че АТ на майката преминават през плацентата!!

Отговори
1 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?