32

Неотложно заздравяват и обезопасяват коритото на река Яденица

Неотложни възстановителни дейности предстои да бъдат изпълнени за пореден път в коритото на река Яденица преди началото на зимата. Работата е в рамките на етап 4 от проект на Община Белово, по който се работи в последните години.

Преди старта на поредната серия от дейности за заздравяване и обезопасяване на речното корито е подадена задължителната документация до РИОСВ, откъдето е получено положително становище. 

Планирано е изграждане на съоръжения за защита и укрепване на реката в регулацията на Белово, при хидравлично оразмеряване за проводимост на реката с водно количество 96,82 куб.м/сек. За да се намали скоростта на водата, ще бъдат направени 13 (тринадесет) дънни бетонови прага. Предвидено е изграждане на стоманобетонови стени по десния бряг с височина 3 м, дължина - 341,10 м, и аварийни стълби. 

В района на мостовото съоръжение - преди и след него, също ще се построят подпорни стени с височина 3 м и земнонасипни диги със средна височина около 2 м и откоси 1:2 и широчина на билото 2,5 м. По водния откос ще се направи пласт от каменна броня и под нея ще се прави пласт от глинен екран. Ще се оформи брод от едроломен камък от циментова основа.

На км 1+163 ще се изгради нов мост, където е имало старо съоръжение, съборено при наводненията. Новият мост ще е с един светъл отвор с ширина 8 м и височина от дъно до долен ръб на конструкция ​- 3,5 м. Габаритът на моста ще е 6,8 м - с пътно платно 4,5 м и тротоар от двете страни по 1 м и парапет 0,85 м. Съоръжението ще бъде върху масивни стоманобетонови устои с предна наклонена и задна отвесна страна. Връхната конструкция на моста ще се състои от П-образни елементи с ширина 99 см, височина 50 см и дължина 860 см, неподвижна ставно свързана с устоите чрез кусинети.

За изграждане на съоръженията се налага отбиване на строителните води чрез временни отбивни диги. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?