Следвайте ни

Неокончателно: „Ресурс-1“ печели битката за волфрама край Велинград

viber icon

Нов обрат предприе спорът на пловдивската фирма "Ресурс-1", определена за концесионер на находището на волфрам край Велинград. Дружеството е успяло да обори в съда заповедта на Басейнова дирекция- Пловдив, с която бе разпоредено да се учреди санитарно-охранителна зона. Така пада още една пречка пред инвестиционните намерения за разкриване на рудник.

Заповедта на държавното ведомство е обявена за нищожна от административните магистрати в Пловдив, които присъждат ресорното Министерство на околната среда да плати и разноските по процеса - до момента 1650 лева. Решението може да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховния административен съд в четиринадесетдневен срок от съобщаването му с препис за страните.

Спорната заповед е издадена през 2017 година и беше една от основните опорни точки за решението на сформирания тогава Експертен съвет да отхвърли намеренията на "Ресурс-1" за добив и преработка на волфрам съдържащи руди от находище "Грънчарица". Последва обжалване, при което още тогава тя бе обявена за нищожна, понеже не е издадена от компетентен орган - трябвало е да излезе от министъра на околната среда, тъй като санитарно-охранителната зона е свързана с национален обект - язовир "Батак". Община Велинград атакува решението, което беше върнато за разглеждане от нов състав, но решението отново е в полза на инвеститора, а основният мотив е същият. 

Почти сигурно е, че битката продължава. Много от хората във Велинград оказаха назад в годините мощна съпротива, включително с протести, един от които беше пред сградата на РИОСВ в Пазарджик, срещу проекта за разкриване на мина за волфрам заради страх, че дейността поставя под въпрос здравето им, чистотата на природата, а съответно-  и основния им поминък - туризма. От години общественици от родопския град настояват да бъде отменен договорът за концесия - само така е сигурно, че рудник няма да бъде разкрит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?