Следвайте ни

Най-старият град в Европа доведе учени от 4 държави в Пазарджик

viber icon

При изключително висок интерес преминава Международната научна конференция за 80-годишнината от първите разкопки на селищната могила в Юнаците. Форумът привлече учени от България, Русия, Гърция и Германия, участвали в различните етапи от проучванията. Малко по-късно бе открита изложба, в която може да се видят трите златни предмета, открити в древния град, предмети от бита, даващи ценна информация за бита на хората, живели преди повече от 7 века по тези земи. 

-----

В препълнената пленарна зала на Община Пазарджик ​бяха представени интересни факти за най-древния град в Европа, в който - доказано​ - са живели хора от високо развита цивилизация. Много по-развита от следващите, която обаче - за съжаление, е била унищожена, припомни ръководителят на проучванията доц. Явор Бояджиев от Националния археологически институт и музей. Много са уникалните неща в този обект - и вертикалният под на сграда, какъвто не е откриван никъде по света, и впечатляващо големите за времето си жилища от по 70-80 до 110 кв. м, и с разнообразните съоръжения, както и с изкуството, правено от тези древни хора и което би могло да бъде еталон за естетика даже за съвременните художници. Самият град пък се е простирал на над 100 декара - толкова са разкрити до момента, а не се знае още какво ще излезе при следващи разкопки и сондажи.

До момента са проучени 17 пласта от Бронзовата епоха и 11 от халколита. Самият доц. Бояджиев признава, че вече не се наема да прогнозира още колко културни пластове може да бъдат разкрити и още какви изненади съдържат те. Защото селищната могила в Юнаците е сред обектите, които непрекъснато изненадват дори учените с дългогодишен опит. 

Сюрпризът от това лято бе дълбоката дупка, в която бе открито съоръжение, приличащо на пристан за лодки. От една страна, е странно кей да излезе на такава дълбочина, но от друга - вероятно това е било древното ниво на реката, преминавала през селището, която явно е била плавателна. Предполага се, че обитателите на Протограда са имали нещо невероятно сложно - ​вход под самата крепостна стена, за да влизат вътре от реката. Самата дупка е дълбока 7 метра, а за да проникнат в селището, враговете е трябвало да преодолеят и нея, което е давало време на защитниците да унищожат нападателите. 
В късния следобед беше открита и изложба, представяща най-интересното от продължаващите вече 8 десетилетия проучвания на уникалното селище - трите златни предмета, открити в древния град, предмети от бита, даващи ценна информация за бита на хората, живели преди повече от 7 века по тези земи, и много любопитни факти, представени по достъпен начин на информационни табла с много илюстрации.

Предстои докладите на учените, представени в конференцията, да бъдат издадени в книга.​ 

Научният форум ще продължи утре с посещение на участниците на селищната могила в Юнаците.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?