Следвайте ни

Навършват се 113 години от рождението на Георги Герасимов

viber icon

Днес се навършват 113 години от рождението на видния пазарджишкия художник Георги Герасимов, един от класиците на новото и най-ново българско изкуство, майстор на изящната рисунка, графика и живопис

Георги Герасимов учи и завършва прогимназия и гимназия в Пазарджик. Дипломира се в Държавна художествена академия със завършен курс по живопис и с допълнителен предмет „графика“.

Специализира графика в Академията за приложно изкуство в Прага при професорите Т. Ф. Шимон и Швабински. Дипломира се с отличен успех, почетен диплом и парична награда, като завършва 4-годишния курс на обучение за 10 месеца.

Работи като стажант и редовен учител, лектор по рисуване, техническо чертанее и калиграфия в различни столични училища.

От 1930 г. участва във всички общи художествени изложби в страната и представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина като Прага, Будапеща, Москва, Берлин, Лайпциг, Варшава, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Виена, Загреб, Любляна, Белград, Кошице, Пилзен, Париж, Чикаго, Ню Йорк, Венеция, Лугано и др.

Провъзгласен е за почетен гражданин на Пазарджик „за приносът му в националното изкуство и културно развитие на родния град“ по повод 60-тата му годишнина и юбилейната изложба (1966).

 

 

 

След пенсионирането си живее и твори в Пазарджик, където урежда и първата си самостоятелна изложба. Избран е за член на художествения съвет на Художествена галерия „Станислав Доспевски”.

Умира на 15 април 1977.

Георги Герасимов завещава на Пазарджик цялото си художествено наследство от над 6000 творби; къщата си в града, заедно с цялата си покъщнина и лични вещи, между които 122 с музейна и етнографска стойност, в това число нумизматична сбирка, златни часовници, ордени и др; книги и списания.

Завещава на Пазарджик и апартамента си в София, който, по негова воля, се предоставя за квартира на талантливи ученици и студенти, учещи в Художествената гимназия и Художествената академия в София.

Домът му в Пазарджик е превърнат в постоянна художествена галерия, където са изложени творбите му, а вещите остават експонати  в нея. Родната му къща е филиал на Художествена галерия „Станислав Доспевски“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?