Следвайте ни

Навършват се 113 години от рождението на Георги Герасимов

Днес се навършват 113 години от рождението на видния пазарджишкия художник Георги Герасимов, един от класиците на новото и най-ново българско изкуство, майстор на изящната рисунка, графика и живопис

Георги Герасимов учи и завършва прогимназия и гимназия в Пазарджик. Дипломира се в Държавна художествена академия със завършен курс по живопис и с допълнителен предмет „графика“.

Специализира графика в Академията за приложно изкуство в Прага при професорите Т. Ф. Шимон и Швабински. Дипломира се с отличен успех, почетен диплом и парична награда, като завършва 4-годишния курс на обучение за 10 месеца.

Работи като стажант и редовен учител, лектор по рисуване, техническо чертанее и калиграфия в различни столични училища.

От 1930 г. участва във всички общи художествени изложби в страната и представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина като Прага, Будапеща, Москва, Берлин, Лайпциг, Варшава, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Виена, Загреб, Любляна, Белград, Кошице, Пилзен, Париж, Чикаго, Ню Йорк, Венеция, Лугано и др.

Провъзгласен е за почетен гражданин на Пазарджик „за приносът му в националното изкуство и културно развитие на родния град“ по повод 60-тата му годишнина и юбилейната изложба (1966).

 

 

 

След пенсионирането си живее и твори в Пазарджик, където урежда и първата си самостоятелна изложба. Избран е за член на художествения съвет на Художествена галерия „Станислав Доспевски”.

Умира на 15 април 1977.

Георги Герасимов завещава на Пазарджик цялото си художествено наследство от над 6000 творби; къщата си в града, заедно с цялата си покъщнина и лични вещи, между които 122 с музейна и етнографска стойност, в това число нумизматична сбирка, златни часовници, ордени и др; книги и списания.

Завещава на Пазарджик и апартамента си в София, който, по негова воля, се предоставя за квартира на талантливи ученици и студенти, учещи в Художествената гимназия и Художествената академия в София.

Домът му в Пазарджик е превърнат в постоянна художествена галерия, където са изложени творбите му, а вещите остават експонати  в нея. Родната му къща е филиал на Художествена галерия „Станислав Доспевски“.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?