Следвайте ни

Нашенци луднаха по теменуга и петунии

viber icon

Изборът на цветя за градината потапя все повече нашенци в многообразието на растителния свят и се превръща в хоби, както за жените, така и за много мъже с естетически вкус. Вчера попитахме продавачи на по-трайни видове цветя дали има клиенти и дали търсят съвети от майстори в засаждането.

Цветята за градината са основният акцент в една от последната мания на домакинствата с дворове - създаването на цветни паркове. Пъстроцветните килими от трицветна теменуга, лалета, бегония и петуния могат да се забележат във все повече домашни градини в Пазарджик и съседните села през последните години. Според цветарите на пазара те се култивират с много любов, но и с доста труд. Защото грижите по отглеждането им се подчиняват на строги закони, а аранжирането им по цветове и разновидности може да бъде сравнено с изкуство. Ето защо, когато решите да превърнете и своя двор в ботаническа градина, трябва да се съобразите с индивидуалните особености на всеки растителен вид. И да засадите цветята така, че накъдето и да се обърнете, да виждате тяхната неподправена красота.

Възрастни жени със стаж в градинарството ни споделиха, че е много по-трудно да култивираш и гледаш цветя на двора, отколкото вкъщи в саксията. Домакини от Варвара са превърнали това във втори занаят, те често обикалят пазара, за да търсят холандски и други семена, добри за нашенската почва. Някои са поръчали редки видове от приятели, които работят в Гърция. Оттам сега за нашенските градини е много модерно да се внасят красивите рододендрони.

Цветята за градината са изложени на постоянни климатични промени, на дъжд и жарко слънце, на условията в откритото пространство на двора. За да се  спестят тревогите, още при засаждането на избраните трябва да се съобразим с изискванията им за светлина и влага. Ако сте решили в една леха да засадите няколко вида, групирайте ги по сходство в нуждите им и в зависимост от височината, която достигат. Това ще рече, че в центъра на лехата трябва да се намират най-високите екземпляри, а в периферията - по-ниските. Ако пък сте избрали някоя по-крайна позиция, при която лехата се вижда само фронтално, засадете от най-високите отзад и постепенно преминавайте към най-ниските. Много нашенци си мислят, че щом разхвърлят пакет семена в градинската алея и лалетата ще се появят от само себе си. Всъщност е необходимо почвата да се тори, но не много силно, иска се влага и поне 6 часа дневна светлина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?