Следвайте ни

Наша художничка създава картини от кафе

Мария Баракова твори красоти с четка, потопена в чаша ароматен кофеин

viber icon

Пазарджишката художничка Мария Баракова от месец е отдадена на нова творческа страст – рисуване с кафе. Изцяло потопена в експериментирането с нетрадиционния вид изкуство, тя създава забележителни картини, направени изцяло с върха на четка, потопена в черната кофеинова напитка. "Ароматни картини с кафе, втъкани с много нежност и любов. Кафе и изкуство в едно" – така Мария описва новото си арт начинание. "Рисуването с кафе започна като игра. Рисувам като дете, опознаващо и изследващо, предизвикано да изобрази точните форми, сенки и светлина, така че да стоят живописно само с нюансите на един и същи цвят", разказва красивата художничка. "Кафето не само ме държи будна за света, който пресъздавам в картините си, а вече е и материал, с който рисувам", казва още Мария. Тя намира новото си занимание за особено забавно и предизвикателно. Иначе твори от дете, учи професионално рисуване и се занимава с изящно и приложно изкуство. Прави бижута от полимерна глина, рисува нежни акварели и рисунки. А от началото на ноември рисува само и единствено с кафе, без никакви други бои. Има доста артисти по цял свят, които творят, като използват кафето по свои си начин. Оказа се трайна, мека, продължаваща да топли с кафеения си тон, а също така и ароматна техника. Общо взето всичко е любов, допълва талантливата дама. Любов и нежност е втъкала и в сюжетите и темите, които забелязваме в илюстрациите. "Позволявам си да пиша хайку. Сега тези творби ми звучат като илюстрации на тези кратки стихове", допълва художничката. Рисунките на Мария Баракова се радват на голям интерес и възторг, има своите меценати, колекционери и почитатели, които следят и подкрепят нейното творческо вдъхновение. Коментарите за произведенията й от кафе са любопитни - "Като ребус са картините!", "Направо "потече", "Това е истинското!", "Едни гледат, други рисуват... все с кафе!".

Рисуването с кафе води своето начало от Тайланд, известен с чаените си картини от векове. Кафеената техника за рисуване става изключително популярна и сред китайските творци, които започват да използват кафето основно за рисуване на фонове и светлосенки. Днес ароматните рисунки набират все по-голяма популярност навсякъде по света. Различни видове бои се смесват с кафе и така се получават неподозирани резултати.

Ралица Иванова

Ралица Иванова

Редактор

Ралица Иванова е на 28 години, възпитаничка на Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик, бакалавър по българска филология в Софийски университет "Свети Климент Охридски" и магистър по публични комуникации в отбраната и сигурността във Военна академия "Георги С. Раковски".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?