Следвайте ни

Наша художничка създава картини от кафе

Мария Баракова твори красоти с четка, потопена в чаша ароматен кофеин

Пазарджишката художничка Мария Баракова от месец е отдадена на нова творческа страст – рисуване с кафе. Изцяло потопена в експериментирането с нетрадиционния вид изкуство, тя създава забележителни картини, направени изцяло с върха на четка, потопена в черната кофеинова напитка. "Ароматни картини с кафе, втъкани с много нежност и любов. Кафе и изкуство в едно" – така Мария описва новото си арт начинание. "Рисуването с кафе започна като игра. Рисувам като дете, опознаващо и изследващо, предизвикано да изобрази точните форми, сенки и светлина, така че да стоят живописно само с нюансите на един и същи цвят", разказва красивата художничка. "Кафето не само ме държи будна за света, който пресъздавам в картините си, а вече е и материал, с който рисувам", казва още Мария. Тя намира новото си занимание за особено забавно и предизвикателно. Иначе твори от дете, учи професионално рисуване и се занимава с изящно и приложно изкуство. Прави бижута от полимерна глина, рисува нежни акварели и рисунки. А от началото на ноември рисува само и единствено с кафе, без никакви други бои. Има доста артисти по цял свят, които творят, като използват кафето по свои си начин. Оказа се трайна, мека, продължаваща да топли с кафеения си тон, а също така и ароматна техника. Общо взето всичко е любов, допълва талантливата дама. Любов и нежност е втъкала и в сюжетите и темите, които забелязваме в илюстрациите. "Позволявам си да пиша хайку. Сега тези творби ми звучат като илюстрации на тези кратки стихове", допълва художничката. Рисунките на Мария Баракова се радват на голям интерес и възторг, има своите меценати, колекционери и почитатели, които следят и подкрепят нейното творческо вдъхновение. Коментарите за произведенията й от кафе са любопитни - "Като ребус са картините!", "Направо "потече", "Това е истинското!", "Едни гледат, други рисуват... все с кафе!".

Рисуването с кафе води своето начало от Тайланд, известен с чаените си картини от векове. Кафеената техника за рисуване става изключително популярна и сред китайските творци, които започват да използват кафето основно за рисуване на фонове и светлосенки. Днес ароматните рисунки набират все по-голяма популярност навсякъде по света. Различни видове бои се смесват с кафе и така се получават неподозирани резултати.

Ралица Иванова

Редактор

Ралица Иванова е на 28 години, възпитаничка на Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик, бакалавър по българска филология в Софийски университет "Свети Климент Охридски" и магистър по публични комуникации в отбраната и сигурността във Военна академия "Георги С. Раковски".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?