102

Напред към светлото бъдеще

Оказва се, че да си общински съветник в Пазарджик е сладка работа

В силно поляризираното при доходите българско общество, темата за възнагражденията на властимащите винаги е била актуална. Както и винаги е концентрирала в себе си почти еднопосочни мнения, еманация на които е приказката на Алеко от преди 130 години, че "всички са маскари". 

Два дни след последната сесия на Общинския съвет в Пазарджик, по градинки, кафета, кафани и в социалните мрежи, нашите съграждани сипят огън и жупел за това, че съветниците в местния сити парламент оставиха в сила решение, с което отказват да се разделят със сегашното си брутно възнаграждение в размер на 1984. 50 лв.

Припомняме, че за неговата евентуална корекция в посока надолу постъпиха общо 3 предложения - на Елисавета Генчева, Ангел Василев и Румен Димитров. 

Едва петима съветници подкрепиха предложението на вносителите от „Развитие за Пазарджик“ Ангел Василев и Николай Пъндезов, с което възнагражденията на старейшините трябваше да се намали от 1984. 50 лв. на 882 лв. Сочеше се още, че процентът за формиране на заплатите им като част от тази на председателя на Общинския съвет се редуцира от 45% на 20%.

Елисавета Генчева предложи заплатите на бащиците да паднат на 30%, което също не бе прието. Съветникът от Новото време Румен Димитров остана последователен и монолитен в позицията си от преди 2 месеца и отново даде най-радикалното предложение - той и колегите му да се разписват срещу 1% от възнаграждението на председателя, а спестените по този параграф от бюджета средства да се насочат за социална дейност. И се мотивира по темата:

"Всички ние тук сме се заклели да работим в интерес на гражданите и обществеността от Пазарджик и население места в общината. И смятам всеки от нас като личност, че се е доказал в сферата, в която си вади хляба. И едва ли трябва да сме тук за да разчитаме на тази съветническа заплата.

Наричайте ме популист или какъвто искате, но моето предложение е за 1% от заплатата на председателя, а със спестените пари за 4 години да си построим 2-3 детски градини или да подкрепим спорта на Пазарджик",

заяви Румен Димитров. 

В крайна сметка неговото предложение бе подкрепено от едва 8 съветници - Тодор Тодоров, Тодор Попов, Александър Иванов, Димитър Петков, Ренета Камберова, Кирил Андонов и Атанас Шопов. 

Гласуването за заплати от 1%

Схемата за разположение на общинските съветници в Пленарна зала

Така и занапред пазарджишките съветници ще се разписват за рекордните в областта месечни заплати от 1984. 50 лв., а общинския бюджет ще бъде натоварен с над 1 милион лева над планираното в разходната си част(общо над 4 милиона за целия мандат). Ангажиментът срещу това е присъствие на заседание веднъж в месеца и 2-3 сбирки на комисия за по таван 1 часа. И така стъпка по стъпка и ден по ден ще отиваме към светлото бъдеще, където ще работим според възможностите си, а ще консумираме според потребностите си. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?