Следвайте ни

Напълно непознати си разменят книги с колет

Пирамидата на четенето предлага заглавия изненади на всеки, който заяви желание за участие

viber icon
Мария ЛУЦОВА-ДИМИТРОВА

Нова мода непознати да си разменят книги завладя Фейсбук. Все повече се включват в необичайната акция. Благодарение на размяната при тях попадат заглавия, които не познават и едва ли биха избрали при обичайното посещение в книжарница или библиотека. Така романтично настроените домакини могат да се запознаят с творчеството на Кафка например, а любителите на класиката - с фентъзи романите "Тъмната кула" на Стивън Кинг.

Това е изключително интересен експеримент за хората, обичащи да четат. Смятам, че през декември - ние, любителите на литературата, рязко увеличаваме шанса да се сблъскаме с изненади. Проектът е с ясни правила. Достатъчно е да вземеш любимата си книга, да я изпратиш на непознат за теб, а за мен - познат човек, разказва един от последователите на новата игра във Фейсбук Бистра Кутлева. Всеки желаещ да се включи във веригата на четенето получава на лични съобщения адреса на човека, когото ще зарадва с избраното заглавие. Ако той е от града и е познат на някого във веригата, книгата може да достигне до него и през посредниците. Така литературата пресича личните пространства на приятелите, за да попадне в ръцете на напълно непознати.

Вие ще изпратите книга само на един човек, но ще можете да получите книги от няколко човека, според броя участниците, които са се включили, разказва Бистра. Тя се запалила по любопитния експеримент покрай колегите си. Те вече четат новите си книги - "Тютюн" от Димитър Димов", "Кланица 5, или Кръстоносният поход на децата" на Вонегът.

Аз лично съм избрала да изненадам непознат с "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков и "Доктор Живаго" на Борис Пастернак, каза Кутлева. Тя се надява необикновеният буккросинг да не прекъсне, за да могат участниците да обогатят кръга от любими автори, които избират по принцип. За да се разшири кръгът на желаещите, всеки, който е заявил желание да се включи, после популяризира инициативата сред своите виртуални приятели.

Виртуалната акция за размяна на книги не се случва за първи път. Миналата година тя завладя любителите на детска литература. Много деца се включиха и откриха за себе си нови заглавия и автори. Сега инициативата върви сред техните родители./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?