Следвайте ни

НАП в акция "Касов апарат"

Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС лица имат срок до края на месец юни, а използващите софтуер за продажбите – до края на месец септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила. 

Потребителите пък могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Android. Приложението позволява също така регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП, чиято голяма награда е 50 000 лв.

Вече 135 000 фискални устройства и принтери в страната отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП. От там уточняват, че проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е,  използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?