102

Налага ли се промяна на герба на Пазарджик? Дебатът е в ход

Поредното честване на празника на Пазарджик стана повод за нова дискусия относно герба на града. Темата не се повдига за първи път от хералдици. Според Десислава Ангелова настоящия герб на Пазарджик е недоразумение и трябва да бъде заменен с по-достоен. 
"През 1943г. Пазарджик е имал истински герб, направен грамотно по всички правила на хералдиката. В него присъстват рогът на изобилието, водното богатство, лъв, стрък ориз, жезълът Кадуцей на бог Хермес, който е символ на търговията. В горната си част има четири рангови кули , което показва, че градът е областен. Днешната емблема изработена 1974г., не може да се нарече герб, защото е направена изцяло против хералдиката", казва Ангелова и допълва аргументите си.
"Няма завършен щит. Вълнообразната форма горе е недупостима.
Надписът вътре ("ПАЗАРДЖИК"), е нечуван подход в науката за гербове.
Водното богатство - р. Марица е в зелено. Сребро върху злато също е антихералдическо - тук го имаме - бялото върху жълто. Диагоналното разсичане на щита символизира незаконно роден син. Когато е за населено място означава, че има прокоба върху този град. Когато диагоналът е на другата страна е допустимо. Старият герб на Пазарджик е един от най-добрите съществуващи в България, но след 1944 г. се налагат други символи.
На езикът на хералдиката сегашната емблема на Пазарджик е някакъв град с покровител Св. Георги, зелена река и прокоба над себе си", категорична е Десислава Ангелова. 

Според председателят на Българското дружество по хералдика и вексилология Александър Алексиев, сегашният герб на Пазарджик задължително трябва да претърпи промени. "Желанието ми е Пазарджик да има герб, а не емблема.  
Преди време заедно с Пенка Николова правихме изследването за стария герб. Даже с колегите го бяхме коригирали с цветовете на стария. Готов съм да помогна с експертиза, ако Общинския съвет на Пазарджик има волята за промяна", каза от своя страна Александър Алексиев. 
 
 
 
 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?