32

Наказаха полицай за шапка, прикривала очите му

Заради съмнения, че дреме по време на смяна, служителят отнесе предупреждение, съдът го отмени

Служител на полицията в Панагюрище отнесе дисциплинарно наказание заради шапка, сложена върху очите му. И вероятно поради съмнения, че спи по време на дежурство. 

Спорът дали санкцията е правомерна се пренесъл и в съда. Служителят на реда поискал отмяна на заповедта за "писмено предупреждение за срок от три месеца".

Дисциплинарното производство пък е образувано на 21 ноември миналата година след преглед на видеофайлове от служебната кола месец по-рано. Така контрольорите забелязали, че колегата им от 03:36 ч. до 04:22 ч. и от 05:00 ч. до 05:41 ч. поставя на главата си служебната си шапка, която покрива очите му и няма пряка видимост за случващото се около него. След извършване на "множество проверки" обобщената справка за нарушението е изготвена едва на 4 януари тази година, а заповедта за наказание е издадена на 24 март.

В същото време обаче по закон дисциплинарни наказания могат да се налагат не по-късно от два месеца след откриване на нарушението и не по-късно от една година след извършването на нарушение. То се смята за открито, когато органът, компетентен да наложи дисциплинарното наказание, е установил извършеното нарушение и самоличността на извършителя, в случая - 21 ноември 2021 година.

Затова административните магистрати в Пазарджик са отменили заповедта, а Районното управление в Панагюрище е осъдено да плати и разноски по делото общо 510 лева. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?