Следвайте ни

Наглост без граници: Болничният шеф с фалшивата диплома отказва да подаде оставка

viber icon

Наглостта на болничния мениджър на общинското лечебно заведение във Велинград - д-р Жеко Чешмеджиев, няма граници. След разкритията, че е фалшифицирал дипломата си по Здравен мениджмънт, без която реално той не може да управлява лечебното заведение, както и дипломи на лекари, чрез които болницата незаконно е „източвала“ пари от НЗОК, Чешмеджиев е заявил пред Здравната комисия в Общинския съвет във Велинград, че няма да напусне поста си, разказаха пред "Марица" наши източници. Освен това Чешмеджиев е подал молба до Регионалната здравноосигурителна каса за оттегляне на фалшифицираните свои сертификати, за да спре разследването срещу себе си.

Д-р Жеко Чешмеджиев

Преди няколко седмици срещу Чешмеджиев бе започната проверка от Областната дирекция на МВР - сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, за източване на НЗОК именно чрез професионални сертификати на лекари от болницата, включително и на негови, с невярно съдържание. Това е поредното скандално разкритие около управителя на общинската болница, който се разследва за длъжностно престъпление. От медицинските университети в Пловдив и София, които уж са издали фалшифицираните документи за професионална квалификация на Чешмеджиев и лекарите от болницата му, категорично отрекоха медиците да са преминавали курсове и да са им издавани сертификати за тях.

След ексклузивни разкрития се установи, че Чешмеджиев е подправил дори и дипломата си по Здравен мениджмънт, без която реално няма как да управлява болницата във Велинград. Документът е виден в Търговския регистър, а към него има придружаваща декларация, подписана от Чешмеджиев, за истинността на съдържанието. От Българския лекарски съюз, които уж са издали документа, с официално писмо съобщиха, че на лицето д-р Жеко Чешмеджиев не е издавано такова удостоверение. А това означава, че той не само че няма как да е управител на МБАЛ „Велинград“, но и ще носи наказателна отговорност за предоставяне на документи с невярно съдържание. Очаква се прокуратурата да поиска отстраняването му от длъжност и да повдигне обвинения. Запознати твърдят, че подобно нарушение може да доведе и до отнемане на лекарските права на управителя от Българския лекарски съюз.

Преди години Чешмеджиев бе замесен и в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ „Велинград“. Тогава той тегли над 1 млн. лв. кредит, уж за да спаси болницата, която е в тежко финансово положение и да се разплати с доставчиците, но се оказа, че основна част от кредита е отишла за погасяване на задължения към фирма „Вели Медикус“,  на която самият той е учредител.

Поредният случай повдига отново въпросите кой стои зад гърба на незаконния болничен директор, който отказва да подаде оставка, и докога той ще манипулира системата и ще източва незаконно средства от НЗОК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Шиши

Шиши

15.10.2020 | 13:35

Ама нали Венко Бозев е там, какво значение кой ще е шеф. Там ровете, тааам.

Отговори
0 0
Юлия

Юлия

14.10.2020 | 16:34

Нещо не разбирам? Той лекар ли е или не? Ако не защо слагате д-р пред името му?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?