Следвайте ни

Над 357 000 лева компенсации за пострадалите от въоръжения грабеж

Разходите по делото за преводач в размер на близо 44 000 лева остават за сметка на съда

viber icon

Над 357 хиляди лева компенсации са присъдени на тримата обвинени за въоръжения грабеж, извършен на 21 декември 2015 година в офиса на пазарджишка фирма. Обезщетенията са за двамата братя - собственици на атакуваното дружество, както и за техните близки, които са станали неволни свидетели на зрелищния екшън. Сред тях са децата на един от мъжете, към момента на 14 и 15 години. Нападението е извършено от четирима въоръжени мъже. При опит за съпротива двамата братя са ранени, после всички са повалени и завързани. Според обвинението са откраднати крупна сума пари, злато, отнети са мобилните телефони на жертвите, за да се забави сигнализирането на полицията.

Малко по-късно за престъплението бяха задържани трима от четиримата предполагаеми автори на деянието - Васил Атанасов от Пловдив, Джемал Аликов от Пещера и на аржентинеца с испанско гражданство Фернандо Хорхе Ферари Кастро, които след тригодишен съдебен процес получават по 20 години ефективно при строг режим и задължението да изплатят солидни обезщетения на пострадалите.

Ето какво гласи официалното съобщение от Окръжния съд:

Окръжен съд постанови присъда по наказателно дело № 335/2017 срещу подсъдимите В.А., Д.А. и Ф.Х.Ф.К. за извършване на въоръжен грабеж. На 21 декември 2015 год. тримата подсъдими в съучастие с неизвестно лице извършват грабеж на златни накити, вещи и пари от 4 лица като употребяват за това сила и заплашване. Грабежът е в особено големи размери, стойността на откраднатите вещи възлиза на 66 714 лв., извършителите са били въоръжени, на пострадалия Т.Н. са нанесени средни телесни повреди.

Подсъдимите са осъдени на по 20 години лишаване от свобода за всеки един от тях при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, като спрямо В.А. е присъединен остатък от наказание в размер на 3 години 4 месеца и 6 дни, по което е бил условно предсрочно освободен.

На пострадалия Т.Н. е присъдено парично обезщетение в размер общо на 110 000 лв. за причинените му неимуществени вреди. На пострадалия С.С. е присъдено парично обезщетение в размер общо на 113 565 лв. за причинените му имуществени и неимуществени вреди. На пострадалия С.С. е присъдено парично обезщетение в размер общо на 6000 лв. за причинените му неимуществени вреди. На пострадалата С.С. е присъдено парично обезщетение в размер общо на 50 200 лв. за причинените ѝ имуществени и неимуществени вреди. На пострадалата Е.Х. е присъдено парично обезщетение в размер общо на 77 918,98 лв. за причинените ѝ неимуществени вреди.

Направените по делото разноски в размер на 28 637,61 лв. са присъдени в тежест на подсъдимите, а направените разноски за преводач в съдебното производство в размер на 43 826,95 лв. остават за сметка на бюджета на съда.

Присъдата е неокончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Делото е образувано в Окръжен съд – Пазарджик на 03.05.2017 год. и продължи 3 години. В този период са проведени общо 56 открити съдебни заседания.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?