32

Над 3 милиона лева дължим за Градините на света, нито стотинка не е платена

Между 3 и 4 милиона лева дължи Община Пазарджик към изпълнителите на амбициозния проект за изграждане на Градините на света в източната част на Острова, съобщи на днешната си редовна пресконференция кметът на града Петър Куленски. Нито стотинка от тези суми не е изплатена, така че те вече са част от задълженията на местната хазна, които предстои да бъдат погасявани. А проектът още няма Акт 16, въпреки че беше направено церемониалното му откриване в края на миналия мандат.

Общият дълг за проекта е за милиони, като продължават да се появяват нови и нови фактури за дейности, които са били извършени.

На въпрос дали Карл Люис и Христо Стоичков са предявили искания да им се плати за участието им при откриването на Градините на света, кметът шеговито отговори, че засега те не са предявили такива претенции и се надява да потърсят контакт с екипа му, преди да го сторят.

Най-големи са дължимите суми към строителни фирми. По-малки пък трябва да се платят за декорация, за орнаменти, за зацветяване.

„Право на всеки кредитор е да предяви съдебни претенции към общината - каза в отговор на друг въпрос Куленски. - Именно заради това ние предприемаме всички тези действия по обезпечаването на задълженията, включително с тегленете но безлихвения заем, така че да заплатим част от тези задължения и да не стигаме до съд, където ще бъдат генерирани допълнителни разходи за лихви и разноски. Знаете, че на приблизително 60 или 70 милиона лева, към момента законната лихва, която се дължи при завеждане на дело, е в размер на основния лихвен процент, който е почти 4 на сто, плюс 10. Тоест, в момента, ако някой заведе дело срещу общината, към сумата, която има да взима по фактура, на годишна база от датата на падежа ще бъдат начислени още близо 14 процента. Тоест, за три години, колкото е давностният срок за лихвите, ще бъдат генерирани допълнителни разходи за лихви от около 40% върху основните задължения. Точно това е целта ни - да обезпечим част от тези задължения, за останалите - да седнем на масата на преговорите с кредиторите, да ги разсрочим, така че да не се стига до дела и да спестим пари на данъкоплатците“.

Градоначалникът разказа още, че е подал сигнал до прокуратурата за организирана престъпна група, както я определи в изявлението си, присвоявала незаконно земи край селата Сбор и Априлци за изграждане на фотоволтаични паркове. Той бе пестелив с информацията по темата, но обясни, че сделките за промяна на собствеността са извършвани от един и същи нотариус, като е използвана 10-годишната давност, доказвана от свидетели. Те също са били едни и същи няколко души, свързани по един или друг начин с фирмата на инвеститора, изграждащ соларните паркове.

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 8 оценки
4.4/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Анна

Анна

31.01.2024 | 15:25

Защо " Дължим " ? Аз не съм искала градина!

Отговори
3 0
Пазарджик оредя

Пазарджик оредя

31.01.2024 | 11:11

Всичко се пресели в Пловдив!

Отговори
5 0
Никола Гюров.

Никола Гюров.

30.01.2024 | 18:19

И от теб нищо не става. Стига си мрънкал за борчове, ами вземи най после да направиш нещо. Било то градина или стадион, или зала за волейбол, или пък няколко завода, смешник ли си колоун ли си какъв си, с лека ръка затриваш всичко изградено до момента, след още малко време и града ни ще за триеш.

Отговори
9 21
Йордан Василев

Йордан Василев

31.01.2024 | 17:52

Абсолютно си прав!

Отговори
0 1
Топ кмета

Топ кмета

30.01.2024 | 18:15

Тоя реве само като ... за ... нищо не е направил до сега за какво изобщо стана кмет и той не знае......

Отговори
9 15
Парк

Парк

30.01.2024 | 16:48

Кой ги поръчва тези неша много интересно, че то измислици килко щеш ако реши човек, е втрхът са и тез двамара, а Стоичков да сте го видяли осавен в реклами някъдв другаде а за футбол въобше май от години нищо не се чува на стара слава се живее, а за съотборниците му нито дума кат че ли футбола се играе от един човек

Отговори
7 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?