Следвайте ни

Над 150 протестираха срещу Стратегията за детето

Абсолютен срам е, че властта прокарва документ, противоречащ на Конституцията, заяви университетски професор

viber icon

Между 150 и 200 бяха участниците в протеста срещу Стратегията за детето 2019-2030 г., проведен в съботната вечер в Пазарджик. Родители, баби и дядовци излязоха на площада пред общината, за да изразят несъгласието си с документа, който според тях е сбъркан като философия и противоречи не само на българските традиции, но и на Конституцията на републиката. Пазарджиклии се обединиха около искането стратегията да бъде отхвърлена като цяло. А ако има нужда от такъв нормативен акт, да бъде подготвен нов, с адекватни текстове, даващи подкрепа на семействата, а не сеещи страхове.

„Въпреки уверенията на министър-председателя Бойко Борисов, че работата по стратегията е прекратена, всъщност продължава прокарването й, обясни организаторката на проявата за Пазарджик Гроздана Янтрова. Правят се промени в основни закони, като въвеждат правилата от уж спряната стратегия, все едно, че тя вече е приета. Това са основно Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалното подпомагане. Пипат и наредби. С една дума – работи се! Затова се налага да излезем заедно на улицата и да протестираме, да покажем ясно несъгласието си със случващото се!“, обясни пазарджиклийката.

Тя разказа още, че от години следи внимателно темата около законодателството за децата и семейството. С ужас вижда как скандалните истории от Норвегия вече идват и у нас. Жената решава да не чака „държавата-майка“ или „партията-кърмилница“ да брани правата й, тръгва сама да ги защитава, защото като майка и баба е пряко заинтересована. Тя е счетоводителка, има по-задълбочен поглед над законодателството, но специално за стратегията разказва, че и много адвокати се обявяват против нея и това не е случайно.

„Става дума за юристи, които от години се занимават със случаи на отнети деца, на административен произвол от страна на социални служби. Те дадоха своите становища - компетентни и съобразени със законодателството. Има и много други адвокати, които се присъединиха към националната група. Смятаме, че нашата позиция е правилна – потвърдена е от юристи, не сме голословни“.

Янтрова счита, че изобщо нямаме нужда от каквито и да било стратегии – историята показва, че и без такива документи и в миналото, и сега в страната ни се раждат и се възпитават много достойни личности. Но ако все пак се налага да има такава, то трябва да се напише чисто нова, защото настоящата е сбъркана в същността си и във философията си.

По данни на организаторите, в Пазарджишко досега не е имало административни своеволия от страна на социалните служби. Те работят професионално, съвестно и с човещина.

„И все пак не може да се разчита само на това – когато става въпрос за много пари, на отговорни постове се издигат сребролюбците и тогава не бихме могли да разчитаме на нищо, отбелязва Янтрова. Като се има предвид какви огромни пари се наливат от Норвежкия финансов механизъм, нищо чудно и при нас да стане като в скандинавските страни. В началото и там не е било така, но постепенно се стига до чудовищни истории. Както се казва, пътят към Ада е постлан с добри намерения“.

Протестиращите издигнаха лозунги: „България няма деца за продан!“, „Българските деца не се продават! Не се разменят! Не се отнемат!“, „НЕ на Стратегията за детето!“, „В Англия 90% от децата в приемни семейства искат да се върнат при родителите си, въпреки редките случаи на физическо насилие и неглижиране“, „Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни!“. Нямаше скандирания, всичко протече мирно и кротко. Започна с химна на България, посрещнат с почтително отношение.

Първи по микрофона се изказа Гордън Мерк, швейцарец, женен за българка. Той разказа, че със съпругата му Венета избрали да живеят в България, защото законодателството до момента дава добра сигурност за семействата и децата.

„Тук сме, за да изразим мнение, да информираме за нещо, което се случва и като родители трябва да знаем. Говоря като баща на 4 деца и като човек, който обича и уважава християнските традиционни ценности. Тук сме, за да ви насърчим да четете, да се информирате и да изградите свое мнение по темата за стратегията за детето. Важно е да имаме разумна дискусия, базирана на факти и експертни становища. Всички искаме да сме сигурни, че ще възпитаме добри граждани. Най-добрата среда за децата е и трябва да бъде семейството. Ако сте чели стратегията, ще видите, че се поставя детето в центъра, а семейството – встрани. А социалните институции – наравно със семейството. А когато държавата има твърде много влияние, може да се намеси в семейството по твърде нездравословен начин. Ние смятаме, че ако изобщо се прави такава стратегия, тя трябва да е в подкрепа на семейството, защото него нищо не може да го замести“.

Мерк цитира Конституцията, чл. 47, където се казва, че отглеждането и възпитанието на децата до 18 години е право и задължение на родителите и трябва да бъде подкрепено от Правителството.

„Това е много добро и истинско и трябва да остане така, подчерта швейцарецът. Това е една от причините да избера да живея тук – защото в България семейството е важно и с право“.

Проф. Атанас Терзийски, преподавател по химия от Пловдивския университет, припомни, че създаването на стратегията е започнало с дискусии в академичните среди, включително Пловдивския и Софийския университети. В крайна сметка обаче е създаден документ, който подменя родителските права и отговорности с административно-държавно-чиновнически.

„Това е в противоречие на Конституцията ни и е абсолютен срам, че държавата предлага нещо, което е в разрез с основния закон, който се очаква всички граждани и най-вече политиците да спазват, коментира проф. Терзийски. Но освен това тази стратегия противоречи на ред други документи, с които страната ни се е съгласила, влизайки в ЕС, и в които основен субект е родителят – той има право и задължение да възпитава детето, а не държавата. Тази стратегия може да остане единствено в учебниците по история като пример за това как държавата може да изземва свободата на хората и да налага своята визия. Аз съм роден през 1974 година и като ученик бях обучаван по нова програма, уж по-добра. Оказа се, че после имаше нови и нови програми и в крайна сметка са оказва, че цяла една нация работим по нови и нови програми, които се оказват все неудачни“.

„Стратегията е твърде сложна и ако се прочете веднъж, няма да можеш да я разбереш, обясни Гроздан Грозданов, дошъл на протеста като родител. Трябва задълбочен анализ. В нея са заложени много абстрактни понятия, които не дават никаква яснота. Те са двузначни, тризначни, многозначни, а това дава възможност за интерпретации. Мен ме тревожи, че в правото на социалния работник е да тълкува, включително това как да интерпретира закона. Ние не искаме да разчитаме само на добросъвестността на социалния служител. А на правната рамка и тя трябва да е точна и ясна. Аз трябва да разчитам на закона!“.

„Дойдох, за да видя колко още родители като мен се тревожат, че в един официален документ явно е заложена някаква подводна мина, нещо застрашаващо правата ни като родители, каза Боряна Минчева. Моето трето дете вече е голямо и вероятно докато се приеме тази стратегияq ще е пълнолетно, така че пряко не съм засегната. Но като цяло, за да има в България спокойни родители, спокойни семейства, трябва да има по-голяма яснота в официалните документи, да дават сигурност. На протеста съм, защото искам да бъда част от гражданското общество, което мисли за българското семейство, защото децата са част от семейството“.

Протестиращите се зарекоха, че няма да спрат с митингите, докато не постигнат целта си – ако ще има стратегия, тя да защитава, а не да погазва правата на децата и семействата.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Георгиева

12.05.2019 | 11:44

Поздравления за позицията на хората в Пазарджик! Браво на екипът на Марица за отразяването и че не се поддавате на партийна цензура.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?