32

Национален конкурс, посветен на защитените птици, проведе читалището в Динката

Читалище „Пробуда-1914 г.“  в село Динката организира поредната познавателно-творческа инициатива за изява на деца от цяла България. А именно: Национален летен конкурс за рисунка – единадесети по ред, на тема „Защитените птици в България“. Тази година с възможност за онлайн участие.

Началото за получаване на рисунки, символно е дадено на 1 юни – Денят на детето. Творби се очакват по пощата на адреса на читалището или техни снимки на е-мейл: [email protected] . До 6 септември на настоящото лято. В творческата надпревара могат да участват деца от 7 до 14 години, разделени в три възрастови групи, като във всяка категория се излъчват победителите за първите три призови места. Няма ограничение по отношение на техниката на рисуване и използваните материали за художественото изображение на избраната от автора защитена птица. Резултатите от състезанието се обявяват на 9 септември на местата, където е публикувана обява за конкурса. След оценяване на рисунките от компетентно жури. Грамоти са предвидени за всички участници, а за първенците - и допълнителни награди. 

Читалището в Динката реализира много инициативи с децата на населеното място, съобразявайки се с техните интереси и потребности. Широко използва съвременните технологии за организиране на немалко национални конкурси по различни важни граждански теми и активности в подкрепа на обществени каузи, като: благотворителност, добротворство, здравна просвета, опазване на природата и традициите, насърчаване на четенето и личностното израстване, откриване и развитие на таланти. Пример е за това, как читалищата използват високо технологичните устройства в процеса на познанието в детска възраст и изграждането на личности на ангажирани възрастни. Свързано с конвенциалните подходи. От години институцията разполага с оборудвана компютърна зала, в която работи млад и сърцат технически сътрудник – Ваня Цветанова. 

Ванчето, както я наричаме колегите, е от новата генерация читалищни служители, която носи възрожденския дух, мисионерството и стоицизма на тези преди нея. Но и която успешно интегрира в работата си новите технологии, за да достига с послания и дейности до по-голям брой потребители. И да е все по-близка с дигиталните поколения. Дава оптимизъм за достойно продължение на читалищното дело от младите хора. Без да бяга от традиционализма.

Ваня Цветанова, финансира провеждането на единадесетия Национален летен конкурс за детска рисунка „Защитените птици в България“! За да се проведе  той и да даде възможност за творческа изява на деца от цялата страна. Едновременно с повода за запознаване със защитените 327 птичи видове у нас, от които 100 – включени в Червената книга. За да се замислим за опазване на многообразието от птици в България. Защото в Червената книга на страната девет вида са вписани като изчезнали. Не гнездят тук, а някои дори и не мигрират през наша територия.

*Инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?