102

Начко Василев: Етър трябва да разбере къде се намира още в началото

Бих заложил на нападателен футбол, твърди опитния специалист

Живата легенда на пазарджишкия футбол Найден Василев(Начко) сподели очакванията си за днешния решителен мач на родния му клуб Хебър, в битката за оцеляване в Първа лига. Откривателят на Райко Димитров, близнаците Йордан и Веселин Миневи, Алекдандър Тунчев, Славчо Тошев и куп други пазарджишки футболисти от 80-те и 90-те години на миналия век, бе категоричен, че Хебър трябва да заложи на агресивен и нападателен футбол.

"Преди 30-40 години подобен мач нямаше въобще да го мислим. Домакинският фактор бе от решаващо значение. Просто не бих си представил как изпаднал преди 20 дни отбор, деморализран и без никакви цели на практика, може да постави под въпрос мястото на друг. Но времената явно са различни. Затова Хебър трябва да подходи с уважение към съперника, с пълна концентрация и мобилизация за да вземе всички 3 точки от мача", започна Василев.

"Далеч съм от мисълта да давам съвети на Любослав Пенев, който е сред най-опитните български треньори. Аз мога само да кажа на какво бих заложил, в случай, че съм в подобна ситуация. Със сигурност ще избера система на игра 4-3-3. В такъв мач Хебър не бива да мишкува. Напротив, още от първата секунда трябва да подложи на висока преса своя противник - с агресия да разколебае защитния вал на гостите и да ги накара да бъркат.

Етър просто трябва да разбере, че се намира на чужд стадион, в силно враждебна обстановка и има насреща си отбор, който е готов на всичко за да се спаси.

Тук от голямо значение е и ролята на публиката ни, която трябва окуражава непрестанно нашите и в същото време на подложи на перманентен ментален натиск противника и съдията. Последният е добре да знае все пак кой е домакин. С Етър той няма да се среща по терените догодина, по вероятно е да го направи срещу Хебър", подчерта Начко Василев. 

Опитния специалист е на мнение, че психологията ще бъде от решаващо значение в днешния сблъсък. 

Чувам, че Враца са приготвили една торба с пари за да стимулират противника. Но парите на играят на терена. Там са живи футболисти. Ако на мен ми дадеш 4 000 лева да скоча от място 3 метра, дали ще мога? Ами няма. И ще си останат в твоя джоб.

Тази година Етър е може би най-удобния съперник на Хебър от гледна точка на резултатите. В Търново ги победихме с 5:2, а миналия месец с 3:0 в Пазарджик. От опит знам, че когато си отнесъл 8 гюлета в два мача срещу един и същи съперник, най-малкото ще си разколебан психически и като самочувствие. Точно с такова пък трябва да подходи Хебър. И най-важното - битка за всяка първа и втора топкта, борба за всяка педя терен. Когато феновете видят тази агресия и желание няма да спрат да дерат гърлата си през целия мач", сигурен е Василев. 

Той е на мнение, че Хебър има нужния игрови капацитет за да вземе победата. 

"Добра новина е връщането на Ангел Бастунов след наказание. За мен той е ключов състезател във фазата на нападението. От играта на Йохан Н'зи също ще зависи много.

Крилата на Хебър трябва да бъдат малко по дяволити. Прави ми впечатление, че не търсят фауловете около полето на противника. Едно време това беше запазена марка на играчи като Наско Пашев, Иван Чорлев, Стоян Томов. Този прийом е част от футбола и трябва да се използва.

В днешно време големите отбори решават мачовете си доста често след отиграване на подобни стандартни положение - заучени или не", е друг съвет на бате Начко. 

"Нека бъдем оптимисти и подкрепим отбора си. Емблемата на Хебър ни задължава довечера всички да бъдем на стадиона", завърши коментара си Найден Василев. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?