Следвайте ни

На война срещу фалшивите новини! Спряха сайт, излъгал за починал след ваксина медик

viber icon

Граждани обявиха война на фалшивите новини, след като сайт съобщи за починал след ваксина срещу ковид медик в Пазарджик. Сайтът вече е спрян.

Мълвата за издъхнал след имунизация медик бе един от въпросите, на които от Областния кризисен щаб публично отговориха.  

„Това не е истина. Не са докладвани дори сериозни постваксинални реакции“, категорична е д-р Фани Петрова от РЗИ, а съветът й към хората е

да се информират от достоверни източници,

носещи отговорност за изнесените данни.

После се разбра, че въпросът е зададен не от репортери, а от гражданка. Христина Колева отдавна се дразни на фалшивите новини и това, че читатели вярват повече на тях, отколкото на медиите. Но когато прочела мелодраматичната изповед на майка, погребала дъщеря си ​- медик, след имунизация, на пазарджиклийката <210> кипнало. Съобщението било махленско, без имена, нямало автор, в сайта липсвали данни за редакционен екип и изглеждал като направен от ученик с почти нулеви познания.

Налице били всички белези на фейк,

но въпреки това публикацията се разпространила мълниеносно в социалните мрежи, а от коментарите на потребители ставало ясно, че й вярват. Христина направила скрийншот и изпратила отворено писмо до РЗИ с настояване за адекватна реакция.

„Познавам повечето медици в Пазарджик, тъй като майка ми е здравен работник - казва Колева. - Знаех, че няма такъв смъртен случай, и за мен беше недопустимо някой да си играе така със страховете на хората. Подавала съм и други сигнали до РЗИ и специално благодаря на д-р Фани Петрова, че винаги е реагирала адекватно. В този случай е добре, че коментира темата публично, за да се знае каква е истината.“

От ГДБОП вече са премахнали сайта

До отдела за киберсигурност на антимафиотите обаче пазарджиклийката не е подавала сигнал. Вероятно го е направил друг човек, подразнен от безотговорността на псевдомедията. А това е радващо, защото явно все повече хора осъзнават колко големи вреди могат да нанесат такива стряскащи съобщения.

Христина също е журналист, но в момента работи в друга сфера. Тя е убедена, че всеки гражданин трябва да оказва съпротива на фалшивите новини, защото особено в последната година се видя колко вредят те не само на българите, но и на цялото човечество. 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай