Следвайте ни

На първа инстанция: Осъдиха кмета на Ракитово за конфликт на интереси

viber icon

Темида призна частично за виновен в конфликт на интереси кмета на община Ракитово Костадин Холянов.  Делото беше гледано днес на първа инстанция в Административния съд в Пазарджик. То беше по жалба на кмета, подадена срещу решение на КПКОНПИ от 29 юли 2020 година.

Според решението на Антикорупционната комисия е бил установен конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 - 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. 

В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

В тази връзка КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

Днешното решение на съда обаче признава за основателна само част от кметската жалба, като отменя отнемането на двете цитирани суми, едното обвинение в конфликт на интереси и едната от наложените глоби от 5 бона, свързана с подписаните платежни нареждания през май, юли и ноември 2019 г.

За останалите нарушения, констатирани при договори за доставка на горива с фирма на сина му в края на 2018 г., има установен конфликт на интереси, затова и втората глоба от 5000 лева, наложена на Костадин Холянов, остава в сила.

Със същото решение от днес съдът постановява КПКОНПИ да заплати на Костадин Холянов сумата от 1876,19 лв. разноски, направени по оспорването на отхвърлената част от решението на Антикорупционната комисия.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването на страните за неговото изготвяне.

Костадин Холянов беше преизбран за втори кметски мандат на изборите през есента на 2019 г. Той е третият кмет в региона, който е застрашен от отстраняване от длъжност заради конфликт на интереси. Преди него по същата причина бяха отстранени кметовете на Стрелча Стойно Чачов и на Септември Марин Рачев. 

Коментари (2)

Стоичков

Стоичков

02.04.2021 | 10:35

Такива трябва да са в затвора и да им се отнема имуществото.Злоупотреба със служебно положение и чувство за безнаказаност водят до такива постъпки.Всички от населеното место знаят и виждат какво правят от администрацията,но контрол от институциите и държавата няма,а наглеца се крие зад решения на общинския съвет.Какво стана с къщата на заместника му,която беше обявена за незаконна и трябваше да се бутне?

Отговори
1 0
jon bon

jon bon

02.04.2021 | 10:25

Марица, толкова ли сте безсилни да блокирате IP адреса на малоумното същество, с две думи в речника си, които пише под всеки форум?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?