Следвайте ни

На кулинарно изложение на пенсионерите: От черногоровски тепсикебап до секси салата

Люда от Украйна почерпи с постен пирог, разказа как празнуват Бъдни вечер в родината й

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА

От постни питки с парички, черногоровски тепсикебап и още ред типично нашенски ястия до закачливи приумици като секси салата - с това се представиха на първото по рода си изложение хората от пенсионерските клубове и структурите на организациите на хора с увреждания в общината. С дружни усилия те превърнаха фоайето в рог на изобилието. Всеки се бе постарал да даде най-доброто от себе си.

Събитието започна с минута мълчание в памет на жертвите от гара Хитрино и премина с тиха и баладична музика, за да бъде уважен националният ден на траур. После кметът на общината благодари на възрастните хора за подкрепата в осъществяването на атрактивното събитие, че събудиха спомена за това как сме посрещали празниците като деца при баба и дядо. Попов и екипът му бяха подготвили подаръци за всички участници. Сътвореното от ръцете на "порасналите момичета и момчета", както закачливо ги нарече градоначалникът, смаяха отговорничките по социалните дейности Димитрия Церова и Джинка Анова, които признаха, че ако ще са жури, ще им бъде изключително трудно да излъчат само неколцина победители. По празните тави ще ги познаете, пошегува се Попов.

Кметът припомни факта, че Пазарджик е сред малкото гладове с отлично развита система на социални услуги, част от която са и клубовете на хората от третата възраст. Именно те са основната причина клубовете да кипят от дейност. Искам да се забавлявате, да се чувствате необходими и полезни, защото цял живот сте работили и заслужавате уважение. Накрая им пожела здраве, да посрещат дълги години празници с деца и внуци на гости, да се радват на заслужена почит. 

"Пълни очи, празни торби, стоки бол, какво е това?" - този надпис привличаше вниманието на трапезата, подготвена от квартал "Гарата". Отговорът е - пенсионер в столичен мол, обясни авторът Стефан Димитров. Той е бивш учител, зам.-председател на клуба и във всичко се опитва да влага хумор. Негова беше и секси салатата, направена от орехи, бадеми и лешници с домашен пчелен мед. Хем имуностимулатор, хем афродизиак. На бутилката с домашен еликсир пък беше закачил две коледни топки, също навяващи на известни еротични асоциации. "Силиконови гърди", намигна Димитров.

Колежките му от клуб номер 10 не пропуснаха да подчертаят, че всичко сами са направили, не са донесли "конфекция" от обществените фурни. Една от тях, скромно отклонила въпроса как се казва, беше изработила невероятно красива коледна къщичка. Обясни, че модела си е измислила сама, стените и покривът са от твърдо тесто с мед, залепени с белтъци, украсена със сметана и сладкарски пръчици.

"Баницата" на карето представители от клуба на хората с увреждания "Вяра" в Черногорово обра овациите на гостите. Ето такива баници повечко трябва да има, със светнал поглед отбеляза Тодор Попов, сочейки тавата с тепсикебап. Атанас Велов обясни, че рецептата е лесна, стига да имаш продуктите. Собственият почерк е в подковата от кървавица най-отгоре, както и в дробчетата, завити в "кърпата" на прасето. Покрай крехкото се нарязва и "вусминка" (висменка), охотно обясниха жените от клуба. Задължително се слага копър, червен и черен пипер. Черногоровци бяха приготвили и нашенски фасул с джолан. Бяха заложили на блажното, типично по български.

Пенсионерите от Звъничево пък се бяха нагиздили в национални носии. Чисто нови, но изработени - и като модел, и като материи - едно към едно с автентичните им стогодишни национални облекла, които минали в етнографската сбирка на читалището, за да бъдат запазени здрави по-дълго време. Кекс, коледен венец, торта, пита с късмети - преди всичко за здраве - това бяха част от ястията на звъничевци. Колорит на трапезата им внесе украинката Люда Шатурска, която представи постен пирог от тесто и сладко. Тя разказа за интересен обичай в родината си. На Бъдни вечер правят "кутя" от варено жито. Най-възрастният в семейството гребва първата лъжица и я "изстрелва" към тавана. Ако се залепят зърната, ще е богата годината, гадае народът по резултата.

Впечатляващи бяха и два овена от тесто. Единият, на клуб номер 2, беше бял, от обикновено брашно и с повечко захар, замесен от Йорданка Динчийска. Тя обясни, че го прави от кексово тесто, особеното е само във формата. Черният овен пък беше с пестелива доза захар и брашно за диабетици. Йорданка Пенчева от Клуба на диабетиците обясни, че формите за атрактивните тестени изделия преди години произвеждал синът . Тогава работел в "Металик". Недостатъкът им бил само, че са доста дебели и това налага по-дълго печене. Но пък никъде другаде, освен в Пазарджишко, не може човек да види точно такива овни от тесто./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?