102

На консултациите в РИК: Срещнаха се, но не се разбраха

Областният управител Трендафил Величков проведе безплодни консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик (РИК) за произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. Съгласие не бе постигнато и до 10 февруари 2023 г., със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК- Пазарджик.

"Партиите имат голямата задача да върнат доверието на хората и желанието им да упражнят правото си на вот. Отговорност на всички нас е да организираме и произведем честни, спокойни и демократични избори. Повечето от присъстващите в залата имат богат опит като участници в този процес. Надявам се, че знакът, който ще дадете днес на обществото и нашите съграждани е, че можете да работите за постигането на консенсус". С тези думи областният управител Трендафил Величков се обърна към представителите на политическите партии, които участваха в консултациите.

Съгласно Решение №1584-НС на ЦИК от 02.02.2023 г., съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за партия „Възраждане“ – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член; за коалиция „Български възход“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

В консултациите участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции – коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната“, ПП „ДПС“, ПП „Възраждане“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България“ и Коалиция „Български възход“.

За председател на РИК Пазарджик бяха направени две предложения: от коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Антони Върбев и от коалиция „Продължаваме промяната“ – Христина Ганчева. За секретар на комисията постъпи едно предложение: Партия „ДПС“ – Али Чешмеджиев,.

За заместник председател предложенията са три предложения: Коалиция „БСП за България“ – Елена Попова и Партия „Възраждане“ – Васил Стефанов и Коалиция „Демократична България“ – Иванка Гатина.

Петър Куленски, представител на Коалиция „Продължаваме промяната“ подчерта високия професионализъм на техния кандидат за председател на РИК Пазарджик, но в интерес на разбирателството, при съгласие от страна на другите партии заяви, че отстъпва председателското място, като поиска техният представител да заеме мястото на секретар в комисията.

Заявка за секретарското място са направили и ПП ДПС. Юмер Хамза заяви че не е склонен да преотстъпи секретарското място, което дълги години се заема от техния представител.

По отношение на зам.- председателските места също не бе постигната съгласие, като всички присъстващи препотвърдиха изготвените от партиите и коалициите писмени предложения, като изложиха мотиви относно високия професионализъм и доказани качества на техните кандидати.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?