Следвайте ни

Музеят в Пазарджик очаква над 76 хил. лв. по три проекта

viber icon

Министерството на културата ще финансира и трите проекта на Регионалния исторически музей в Пазарджик, с които културната институция кандидатства за съхраняване, опазване и обогатяване на историческото наследство на пазарджишкия край. Финансовата подкрепа се предоставя чрез конкурсен принцип от бюджета на културното ведомство и е в размер на общо 76 018 лв. за трите проекта. 

Първият от тях е на стойност 12 198 лв. и вече е в етап на реализация, след като в края на юни бе подписан договор между РИМ и министерството на културата.  С изпълнението на дейностите по проекта „Заснемане на движими културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик“, ще бъдат заснети с професионална техника и осветление 4 066 експоната от фонда на музея. Съфинансирането от страна на пазарджишкия музей е в размер на 4 066 лв..

Другите два проекта, които културното ведомство ще финансира са за селищната могила край село Юнаците. Целевата финансова подкрепа от 28 000 лв. се отпуска за  теренни археологически проучвания и теренна консервация на Селищна могила Юнаците. По този проект музеят също участва с финансиране от собствения си бюджет в размер на 12 000 лв. и по този начин през 2020 г. за проучвания на могилата са осигурени общо 40 000 лв.

През последните 2 години музеят е спечелил 7 проекта на обща стойност 177 649 лв.

С още допълнителни 35 820 лв. Министерство на културата ще финансира и изготвяне на проект за консервация и социализация на Селищна могила Юнаците, като тези средства ще се инвестират в изготвяне на проект за консервация на профила, крепостната стена, рова пред нея и голямата негативна структура на могилата, както и за социализация на обекта. С готовия проект музеят ще кандидатства за отпускане на средства за консервация на цитираните структури пред Посланическия фонд за опазване на културното наследство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?