Следвайте ни

Музеят в Панагюрище показва изложба за 145 г. от Априлското въстание

viber icon

По случай 145-годишнината от славната Априлска епопея, Исторически музей – Панагюрище гостува на Исторически музей-Батак с фотоизложба „Панагюрище –център на Априлското въстание“, съобщиха домакините на събитието.

 Априлското въстание от 1876 г. е най-масовото, най-добре подготвеното, но опожарено и окървавено въстание на българите за освобождение от османско владичество. То се характеризира с небивало въодушевление, революционен порив, масова подготовка, готовност за смърт в името на свободата.

 Панагюрище стана център на въстанието не по случайното стечение на обстоятелствата и воля на историческата съдба, а в резултат на неговото закономерно развитие през Възраждането.

 И ако хода на събитията доведе до 20 април 1876 година, то заслугата не е само на неуморната дейност на Апостолите Панайот Волов и Георги Бенковски. Решаваща е ролята на местните революционни дейци, водени от панагюрския революционен комитет – Павел Бобеков, Искрьо Мачев, Найден Дринов, Петър Щърбанов, Тодор Влайков, Захари Койчев, Филип Щърбанов, Райна поп Георгиева – Райна Княгиня, Орчо войвода, Крайчо Самоходов и още много герои, чиито имена остават за поколенията.

 С участието си в Априлското въстание Панагюрище остави в националната ни история името си като символ на решителността, героизма и саможертвата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай