102

Музеят спечели проект за създаване на нова експозиция в зала „Археология“

Регионалният исторически музей в Пазарджик спечели проект за обновяване на експозицията в зала „Археология“. Безвъзмездната финансова помощ е от европейски донори и възлиза на стойност 399 713, 29 евро или 781 771, 24 лв. Проектът, написан от служител на музея беше класиран на престижното трето място от получилите  финансиране общо 14 предложения.

Той предвижда създаването на нова експозиция в зала „Археология“ на площ от 350 кв. м, съобразено с всички стандарти и изисквания за представяне на културното наследство пред публика.

"С полученото 100% финансиране за сметка на държавите-донори – Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн, ще изпълним амбициозните си намерения – да експонираме едни от най-ценните и интересни археологически артефакти от фонда на музея, да привлечем нова и многообразна публика, на която да предоставим едно различно преживяване, естетическа наслада и усещане, удовлетворяващо всяка образователна и духовна потребност при срещата с археологическото наследство", коментира за "Марица" директорът на пазарджишкия музей Борис Хаджийски. 

Той допълни, че стремежът на ръководената от него културна институция е бъдещата експозиция да се нареди сред най-добрите музейни такива в Европа. Максималният срок за изпълнение е 21 месеца, като дейностите ще започнат до края на годината и ще бъдат приключени най-късно до 30.04.2024 г.

Необходимостта от създаване на нова експозиция в зала „Археология“, освен че настоящата е морално и физически остаряла, е провокирана от новата роля на музеите през 21-ви век, които се превръщат в културни обекти, търсещи активна провокация на мисълта и внедряване на интерактивни технологии, чрез които ще се изгради силно емоционална и вълнуваща среда, пресъздавайки реалистични обекти, събития и ситуации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?