32

Мрежата бълва фалшиви и непроверени „новини“ за Пазарджик

Общината обяви кои са официалните канали за информация и сигнали от граждани

Социалните мрежи бълват фалшиви и непроверени „новини“ за Пазарджик. Това не остава незабелязано за жителите на общината, които обаче се оказват объркани в това на кого и на какво да вярват. След последния местен вот се появиха над 10 нови страници и групи. Почти всички съдържат името на града в заглавието или представянето си, някои - и „news“, „община“ или „област“. Това създава впечатлението, че са официален източник на информация, поне за масовата аудитория. Оказва се обаче, че не е така.

„Един от примерите е страница, която беше публикувала снимка на мъже, които косят трева, като се твърдеше, че граждани сами се грижат за пространствата около домовете си, защото Община Пазарджик нехае - разказа Златин Дубаринов, пресаташе на местната администрация. - Всъщност това са работници на фирма, продаваща косачки, които тестват уредите и демонстрират възможностите им. Друга публикация показваше счупена джанта при преминаване през дупка на настилката. Проследихме снимката и се оказа, че е доста стара. Грозно е, че всичко това се случва при цялото старание на общинските служители да вършат съвестно работата си и да са полезни на гражданите“.

Други страници и групи пък са по-умерени или дори добронамерени, но също е добре да се знае, че те са плод на гражданска инициатива и също нямат нищо общо с Община Пазарджик. Затова от ведомството разпространиха съобщение с официалните източници на информация:

„Гражданите на Община Пазарджик могат сигурно и удобно да се информират за предстоящи инициативи, новини и програми в града от следните канали:

Facebook страница на Община Пазарджик: https://www.facebook.com/obshtinapazardzhik.bg

Viber канал на Община Пазарджик: https://invite.viber.com/?g2=AQArifB4I6GYhVIH%2BriSYYNd1IHDwLvJxQNsaNfph%2Ba6tEg3pIDQ8HA%2FOuMJBPeh

Facebook страница „Пазарджик може“ - Страница на дирекция „Образование, култура, спорт, младежки дейности“, която информира за дейностите, реализирани от и с подкрепата на общината по съответните направления в дирекцията: https://www.facebook.com/pazardzhikcan

Напомняме на гражданите, че легитимните контакти за подаване на сигнали и жалби са:

тел.: 034 402 359

GSM: 0889 700 987

e-mail: [email protected]

Всички други страници, групи или контакти, които претендират да бъдат канали, по които да се подават сигнали за нарушения, нередности или опасности, не са свързани с Община Пазарджик. Призоваваме всички жители, които отбележат такива, да комуникират с общинската администрация по посочените канални пътища. По този начин информацията ще достигне до нас в реално време и ще има ефективна реакция от служителите на общината по съответния казус. Администрацията е тук за своите съграждани и се стреми да постига максимална ефективност спрямо текущите си възможности, стига това да бъде комуникирано прякои на посочените координати, а не през трети лица. Благодарим за проявеното разбиране!“ - написаха от пресцентъра на Община Пазарджик.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 17 оценки
4.5/5 от 17 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?