32

Монтират камери на възлови точки в Пазарджик

Видеонаблюдение ще бъде монтирано на пет от най-натоварените кръстовища в Пазарджик. Идеята за поставяне на камери се обсъжда отдавна, а на следващата си сесия съветниците ще дадат съгласие да бъде направена крачка към реализацията.

Местните народни избраници се очаква да гласуват съгласие за поставяне и монтиране на необходимите технически съоръжения и камери за наблюдение върху стълбове от светофарните уредби и уличното осветление на Областната дирекция на МВР. Посочените дейности ще бъдат изпълнени като начало на кръстовищата при старата автогара - между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Хан Крум”, между бул. „Христо Ботев” и ул. „Александър Стамболийски”, между бул. „Стефан Стамболов” и ул.”Димчо Дебелянов”,  между бул. „България” и ул. „Цар Шишман” и между ул. „Пловдивска” и ул. „Стефан Караджа”. В предложението, внесено от кмета Тодор Попов, се казва, че "ОДМВР Пазарджик подготвя документи за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изграждане на система за видеонаблюдение на 5 (пет) кръстовища в гр. Пазарджик”, финансирана със средства от Фонда за безопасност на движението. За реализирането на видеонаблюдението са избрани 5 (пет) кръстовища в града на база анализ на пътнотранспортни произшествия, както и концентрация на ПТП с участие на пешеходци.

Става ясно още, че полицията е отправила искане за даване на съгласие от Общината за използване на стълбовете от светофарните уредби и тези от уличното осветление в Пазарджик за монтиране на охранителни камери за видеонаблюдение, като за целта се сключи споразумение, договор или друга форма за изразено съгласие на Общината, каквото най-вероятно съветниците ще дадат. Още повече че изграждането на видеонаблюдение е в интерес на обществото и цели предотвратяване на пътнотранспортни произшествия и запазване живота и здравето на населението, както се посочва още в мотивите към предложението.

Междувременно Дирекцията на полицията в града се подготвя за възлагане на обществена поръчка за изграждане на система за видеонаблюдение. Тя ще бъде финансирана със средства от Фонда за безопасност на движението.

За идеята се говори още от 2019 г. Тогава Попов поясни, че първоначално камери ще има на по-оживените места и възлови кръстовища, но поетапно системата ще се разширява. Очакванията са с нововъведението да се подобри дисциплината на водачите и да се намали престъпността.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?