Следвайте ни

Молитви вместо желания отправят деца към Дядо Коледа

КОВИД стресът от душите на малките се пренася в писмата им до Добрия старец

viber icon

С много болка и почти без празнично настроение са писмата на малчуганите до Дядо Коледа тази година. Молитви вместо желания са отправили към него възпитаници на СУ „Георги Брегов“. Те искат само КОВИД да изчезне и да си върнат нормалния живот.

Дълбоката тъга, породена от продължилата твърде дълго напрегната ситуация заради коронавируса прозира в почти всички творби, изпратени за училищния конкурс за писмо до Дядо Коледа, организиран от клуб „Литературности“ и учителя Илия Михайлов. В предишни години сме виждали молитви за здраве сред желанията за подаръци, но сега децата като че ли отчаяно се надяват, че ако се откажат от материалното, ще заслужат да им се върне нормалното. 

Едно-единствено писмо, и то на първокласничка, е само с искане за подаръци. Нейни връстници и по-големите обаче започват писмата си с молби Добрият старец да донесе само здраве, хората да са без маски, за да се виждат усмивките им, много послания завършват с „Нищо друго не искам“.

"Училището ми липсва. Липсват ми приятелите ми, с които играехме до късно и имахме незабравими мигове. В края на тази различна и трудна година загубих и любимия си дядо, който също много ми липсва. Ето защо и писмото ми до теб, Дядо Коледа, е по-различно. Бих искала да върнеш всичко на мястото му – така, както си беше преди да се обърка" - пише петокласничката Мария. 

"Дядо Коледа, тази година няма да искам нищо, но ще пожелая здраве на болните, които се лекуват в момента доста трудно. Тази година някои хора няма да могат да празнуват Коледа със семейството си, а някои хора няма да могат да празнуват Коледа с приятели, защото са под карантина. Дядо Коледа, най-вече пожелавам да имаме отново свобода и да махнем задушаващите маски. Това е моето желание към теб!
С обич: Ивелина" - гласи друго трогателно писмо.

"Искам само да мога да ходя на училище и да се срещам с моите приятели. Искам също да мога да ходя на гости при баба и дядо. Искам свободно да си играя в парка и да влизам в магазина без маска, за да виждам усмивките на хората. Много ли е това?" – пише Ева от 4. клас. 

Реакцията на учениците е неочаквана дори за дългогодишни педагози като Илия Михайлов. 

„Идеята ни беше да рестартираме любовта на децата към Коледа, а тези, които по някакъв начин са я загубили, да си я възвърнат, казва учителят. Да извикаме коледния дух, да поканим празника в училище, макар и в условията на онлайн общуване. Да си дадем взаимно кураж и вяра, че най-доброто все пак предстои. Това се оказа доста трудна задача. Често казано, ме изненада толкова много тъга в детските писма. Имали сме и други подобни инициативи в годините назад, но никога не е имало такава тягостна нотка. Личи си, че дечицата също страдат заради пандемията и случващото се с всички нас. Повечето от тях не искат подаръци, а вместо това молят за здраве, да си върнат детството, игрите навън с приятели, живото общуване в училище, да свалят задушаващите маски, да не ги носят и останалите хора, за да се виждат отново усмивките им. В едно от писмата момиче споделя, че е изгубило своя дядо, починал наскоро от КОВИД и пише нещо като възпоменание. И другите писма са такива. Много е трогателно и тъжно! Желанията на децата са да се превъзмогне това толкова тягостно състояние! Те не искат повече да се страхуват. Искат си обратно предишния живот“. 

Михайлов отбелязва, че явно е време възрастните да се вземем в ръце, да надмогнем тази криза на духа и да поведем децата към преодоляването на страха.

„Вярвам, че по-доброто предстои“ – с оптимизъм отбелязва учителят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?