32

Модерен завод строят край Пазарджик, отварят над 50 работни места

Предприятието ще произвежда сглобяеми предварително напрегнати стоманобетонови конструкции

Нов технологичен завод за стоманобетонови конструкции ще бъде построен до Пазарджик в рамките на следващите 3 месеца. Модерното съоръжение ще покрива основните нужди на бизнеса за сглобяеми предварително напрегнати стоманобетонови конструкции. Този вид конструкции са ключови за нуждите на индустриалното производство. В предприятието ще могат да се произвеждат конструктивни елементи за нови фабрики, предприятия или промишлени халета например, съобщава dir.bg.

Технологичното оборудване е закупено изцяло от водещи европейски компании, занимаващи се само и изключително с прикаст елементи. Възприетата технология, компетенциите и опита на ръководния персонал и състоянието на производствените машини и съоръжения определят завода като водещ в технологично отношение на пазара, обясни инж. Константин Златев, изпълнителен директор на ГБС "Пловдив". Новото производство се изгражда от компанията "Главболгарстрой-Прифаб", която е част от структурата на "Главболгарстрой".

По думите на Златев това ще бъде водещ технологичен завод за подобни стоманобетонови конструкции и елементи, който може да доставя продукция на най-конкурентни цени в радиус от 150 км. Това включва регионите от София до Хасково и заради това неслучайно заводът се строи именно край Пазарджик, близо до магистрала "Тракия".

Компанията изгражда модерното съоръжение съвместно с италианските си партньори като строителните дейности на площадката са започнали буквално преди десетина дни. Въпреки това прогнозите на мениджмънта са до октомври месец заводът да бъде завършен и да започне да произвежда конструктивни елементи.

След въвеждане в експлоатация, заводът е в състояние да създава пълната гама от сглобяеми, предварително напрегнати стоманобетонови конструкции за нуждите на индустриалното строителство. Технологичното оборудване е закупено изцяло от водещи европейски компании, занимаващи се само и единствено с прикаст елементи. Предвидено е производственият капацитет на предприятието е 140 000 кв. м покрита индустриална площ при балансирани мощности на производство. Балансирани мощности в случая е важен термин за ГБС, защото ще рече как хората работят на нормални работни смени, като не са натоварени допълнително. При напрегнат режим на работа в предприятието може да се произвеждат до 200 000 кв. м индустриални площи, но не това е идеята, обясни инж. Златев.

По данни на компанията в момента пазарът на сглобяеми стоманобетонови елементи, за последната година у нас се оценява на 527,400 кв. м покрита застроена площ, от които 405,000 м² в зоната на ефективна доставка - въпросният радиус от 150 км, припомни Златев.

Според него участниците на пазара за индустриални площи дори и в момента работят на границата на максималната си производителност като се има предвид текущото състояние на производствените им мощности. Заради това и от ГБС са убедени, че инвестиция в подобен завод си заслужава да бъде направена. В момента вече дори има поръчки за изпълнение от бъдещия завод като следващата 2023 г. вече е почти запълнена. В зависимост от изискванията на клиента една индустриална конструкция се създава изцяло в предприятието в рамките на 2-3 месеца. Всичко предварително се консултира с клиента и се прави оценка на неговите нужди. Впоследствие се преценява и какво точно да бъде произведено като стоманобетонови конструкции и колко време ще отнеме това. Нещо повече - компанията ще предлага на клиентите си технологични решения "до ключ".

Инвестицията

В новия завод са вложени 12 млн. лева като е използван банков кредит и самоучастие на ГБС. Предприятието е разположено на площ от близо 50 дка и включва пълен набор от инженерингови услуги, необходими за изграждането на промишлен обект. На терен тук е обособено място не само за модерни производствени халета, но и за бетонов възел. Ще бъдат създадени транспортни линии, открита складова площ с кранов път, производствени ленти и съоръжения за товарене и разтоварване на стоманобетоновите елементи. За инвестицията ще бъде създадена и допълнителна пътна връзка с републиканската пътна мрежа, отделен трафопост и канализационна система. Всъщност заводът няма да изпуска никакви отпадни води и всичко ще се рециклира на площадката. Предвижда се и изграждане на покривна соларна система, която ще задоволява изцяло нуждите на завода за електроенергия. Тя ще се изгражда по отделен проект. Заради това и в момента текат съгласувателните процедури за присъединяване на обекта към електроразпределителната мрежа на ЕР Юг. На практика това ще бъде не само високотехнологичен, но и екологосъобразен завод, който за ще е уникален за страната ни.

Високоплатен персонал и одобрение от местната общност

Понеже строителството изисква и качествена работна ръка, от компанията припомниха, че държат на работниците си и нивата на заплащане. В новия завод се очаква да работят 51-ма души производствен и инженерно-технически персонал. Тук ще бъдат привлечени водещи специалисти в проектирането и производството на предварително напрегнати сглобяеми стоманобетонови елементи.

Регионът на Пазарджик също ще има допълнително подобрение на стандарта на живот заради новото технологично производство. Инвестицията се посреща с добро око и местни хора подкрепят разкриването на новата индустриална площ, намираща се едва на километър от магистралата и на 5 минути с кола от Пазарджик.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Toto Rino

Toto Rino

09.08.2022 | 08:48

Другари,защо се напрягате предварително?

Отговори
0 0
до браво

до браво

05.08.2022 | 10:15

Тук не правим такива неща а затваряме пътя ако на него падне камък или се свлече сняг.Ние сме много по-умни и иконоични от разните там швейацарци и германци дето не могат една ракия като хората да сварят.Тъй де!

Отговори
5 1
браво

браво

05.08.2022 | 10:12

В швейцария от такива готови елементи правят тунелни покрития на пътища където има опасност от камеенопад срутване на склон или лавини.В германия от такива готов елементи формата на буквата г урепват свлачища и срутища и правт подпорни стени -продават ги във всеки голм маазин за строителни материали

Отговори
6 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.08.2022 | 09:53

БРАВО

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?