Следвайте ни

Мирно и без съпротива текат проверките за живи свине

Спокойно започнаха проверките на Агенцията по храните за останали живи прасета в домашните стопанства в региона. След изтичането на срока, в който стопаните можеха доброволно да заколят животните си – 11 август, от днес първите села в общината в списъка за инспекция бяха Априлци, Гелеменово и Сбор. Екипи от по двама ветеринари и няколко полицаи обхождаха улиците от къща в къща. В Априлци не откриха живи свине.

В помещенията за животни влизаха само ветеринарите, облечени в защитни облекла, като за всяка къща използваха отделни ръкавици и калцуни. И на влизане, и на излизане пръскаха с дезинфектант краката си до коленете. Даваха и елементарни инструкции на стопаните как да се обеззаразят за следващи прасета, но предупреждаваха, че тепърва за това ще се спуснат нови инструкции – и за процедура, и какви препарати да се ползват. Междувременно полицаите чакаха извън имотите в готовност да се намесят само при нужда.

„Изготвил съм списъци с общия брой на прасетата до първата дата за доброволно клане – 2 август, отбелязано е и колко от тях са убити и прибрани до 11 август, обясни кметът на селото Марин Манолов, който водеше екипите по адреси. Работим по този списък, той включва 19 домакинства. По моя информация, няма живи домашни свине, но нека институциите си свършат работата“.

Никъде собствениците на миниферми от така наречения „заден двор“ не посрещнаха ветеринарите с цветя и бонбони, повечето не криеха негативните си настроения. Но и никъде не оказаха съпротива, поне докато екипът ни беше заедно с проверяващите.

„Тия момчета какво са виновни, държавата ги праща“, с половин уста коментира жител на селото.

В двора на Димитър Йосев екипите завариха кочината не само празна, но и измазана с вар за дезинфекция.

Мъжът разказа, че не е чакал удължаване на срока, още на 2 август е заклал прасето. Успял е да прибере всичко във фризера, нищо не е похабено. Съжалява, че месото за зимнина е по-малко, отколкото е щяло да е, ако животното се гледа до зимата.

„Кажат ли, че може, пак ще си гледам прасе, не може без него, това ни е прехраната“, казва Димитър. Той се надява Бойко Борисов да изпълни обещанието си и да отпусне на ощетените стопани и по 300 лева обезщетение, и нови прасета от индустриалните ферми, когато опасността от Африканска чума отмине.

В къщата на Георги Йосифов проверката протече по същия начин. Рояк любопитни деца се дивяха на странно изглеждащите в защитните облекла ветеринари. Съпротива и там нямаше, както и в следващите домове, посетени от мобилните екипи.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?