Следвайте ни

Метали в пъти над нормите изтровили рибата в Луда Яна

Ще има ли наказани за поредната екокатастрофа или пак ще им се размине?

viber icon

Поредно залпово замърсяване на река Луда Яна в участъка при Цар Асен е довело до масово измиране на риба, а по информация от наши източници металите във водата са били в пъти над нормите. При това положение обаче хората в селатанадолу по течението й отново не са били предупредени навреме, за да не ползват водата за поливане на ниви и поене на животни, нито дали замърсяването се е отразило на питейната вода. 

 

"Реката беше като разтвор на син камък!", разказват хора от близкото село Росен, които се втрещили при вида на стотици риби, плуващи с корема нагоре​. По тихите участъци в коритото, където течението не е силно, имало синкави наслагвания с дебелина над един сантиметър.

На 25 септември жители на Росен се обаждат в кметството, откъдето е подаден с​игнал до Басейновата дирекция в Пловдив.

По думите им, при посещението на експертите край бреговете още се виждат множество загинали риби. Взети са проби за изследване, но местните не са предупредени за евентуалните рискове за хора, добитък и земеделска продукция. А резултатите от проверките излезли близо месец по-късно, в края на октомври. 

И досега те не са оповестени с подробности. На сайта на дирекцията е отразена проверката, срещу която обаче има само номер на приетия сигнал, показа справка на "Марица".

По наша неофициална информация, непотвърдена до момента от Басейнова дирекция, във водите на реката за пореден път са установени опасни метали в десетки пъти над нормите - алуминий, мед, манган, цинк. Които подсказват, че източникът най-вероятно са изоставен​ият рудник или все още работещите съоръжения за добив на катодна мед в района на село Цар Асен, стопанисвани от държавна фирма. 

Дали е така, предстои да разберем от Басейнова дирекция. До момента от ведомството няма отговор на изпратените от редакцията въпроси. 

Най-важният от тях е къде е източникът на замърсяванията и кога най-после ще се вземат мерки, за да се спре периодичното отравяне на реката с метални съединения. 

По наблюдения на запалени риболовци, това не е случайно се случва почти винаги в петък късно вечерта, защото в почивните дни възможностите на институциите да организират проверка са по-ограничени.

"Не само на 25 септември, почти всяка събота е така", твърдят рибари. По думите им във водите на Луда Яна вече почти нищо живо не е останало.

Припомняме, че малкото останали работещи съоръжения в района на иначе атрактивния за фотографите рудник "Цар Асен" са поверени на държавното предприятие "Еко Антрацит", правоприемник на "Еко Медет". Заради сложните му отношения с подизпълнители и контрагенти и размиването на отговорността между тях обаче нерядко наложените санкции биват отменяни в съда. Предстои да разберем дали така ще стане и този път.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?