32

Мемориален комплекс за годишнината от Балканските войни откриха в Бъта

В центъра на панагюрското село Бъта беше официално осветен и открит обновеният военен паметник, превърнат вече в Мемориален комплекс. На церемонията присъстваха заместник-областният управител д-р Красимира Радева, кметът и заместник кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Галина Матанова, кметът на села Бъта Георги Александров, началникът на Военно окръжие Пазарджик – подп. Петър Петров, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, членовете на Инициативния комитет за изграждането на паметника, представители на военно-патриотични организации от страната, много местни жители.
Проектът е на авторски колектив арх. Бойко Столинчев и проф. Стефан Лютаков. Комплексът включва построения през 1965 г. паметник костница с имената на 15 убити земеделци антифашисти, 1 убит на фронта през 1915 г. и 3 загинали праз Втората световна война. От април 2018г. монументът е със статут на военен. На южната и северната страна са добавени две възпоменателни плочи с 44 имена на загинали във войните през периода 1877 – 1918 г. за Освобождение и Обединение на България. Запазена е неговата визия и автономност. На двете новоизградени тела са добавени имена на загинали в Априлското въстание.
Предложението на Инициативния комитет от с. Бъта за изграждането на Мемориалния комплекс, беше подкрепено от община Панагюрище и Областна комисия Военни паметници пред Министерство на отбраната, което осигури 6000 лв. за реализацията на родолюбивата инициатива. Останалите финансови средства са лични дарения на местни жители и бизнес от община Панагюрище.
Церемонията завърши с художествена програма на певческа група към местния пенсионерски клуб, малчуганите от детската градина в с. Бъта и вълнуващо изпълнение на песента „Притури се планината“ на ученичка от град Панагюрище.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?