Следвайте ни

Мегаделото за радикален ислям влиза в Апелативния съд

Дванайсет от групата на Ахмед Муса жалят наказанията си

viber icon

Мегаделото за радикален ислям, започнало в началото на 2016 г., влиза в Апелативния съд в Пловдив. 12 от общо 14-те от групата на ромския проповедник Ахмед Муса обжалват наложените им от окръжните магистрати в Пазарджик наказания. Първото заседание от процеса предстои в четвъртък от 9,00 часа.

 

Делото е образувано и по протест на Окръжната прокуратура, откъдето пък искат по-сурови наказания за всички 14 подсъдими. 

Общо 8 години и 6 месеца затвор даде Окръжният съд в Пазарджик на ромския проповедник Ахмед Муса, обвинен в разпространение на идеите на Ислямска държава, пропагандиране на война и насаждане на религиозна омраза. Освен това магистратите му наложиха глоба от 9500 лева.

За него това е трети процес по сходни обвинения, като още преди излизане на решението по него 

влезе в сила ефективната му присъда по втория - 4 години затвор.

​С ефективни присъди ​са и повечето от 13-имата му сподвижници, срещу които са повдигнати подобни обвинения. По 3 години и половина затвор и по 7000 лева глоби са дадени на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак, а на Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев - по 2 години и половина ефективно и по 6000 лева глоби. Веселин Стефанов и Ненко Щерев получиха по 2 години ефективно.

Единствената жена сред подсъдимите -

студентката Александрина Ангелова, получи условно наказание от 2 години и половина

при 4 години и половина изпитателен период. През това време тя е задължена да посещава пробационен служител. Наложена <210> е и глоба от 6000 лева.

Почти всички с изключение на Александър Иванов и Веселин Стефанов оспорват наказанията си.

Те бяха арестувани при мащабна акция на спецслужбите на 25 ноември 2014 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Преди това с години са следени техните действия, а Ахмед Муса е под наблюдение още от 2001 г. А процесът продължи близо 4 години само на първа инстанция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?