Следвайте ни

Медии настояват за навременна и точна информация за коронавируса

Журналисти разпространиха декларация с настояване за по-добра координация, за да се избегнат фалшиви новини в публичното пространство

viber icon

Представители на местни и национални медии за пореден път настояват при създалата се извънредна ситуация с новия коронавирус ресорните институции да подават своевременна и коректна информация по горещата тема към средствата за масова информация и съответно - към обществеността. Журналисти излязоха с обща декларация, с която дават конкретни предложения за да не се стига до недоразумения и неточно отразяване на случващото се и да се провокира излишно напрежение.

 

Ето какво гласи декларацията:

 

До председателя на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса

До Директора на РЗИ-Пазарджик

До директора на ОДМВР

До управителя на МБАЛ-Пазарджик

До Кметовете на общини

 

О  Т  В  О  Р  Е  Н  О    П  И  С  М  О

от 

медиите в област Пазарджик

 

Уважаеми господа,

 

 

Във връзка с пандемията от коронавирус, обявеното извънредно положение в страната и наложените мерки от Националния оперативен щаб, както и очакваното усложняване на обстановката, смятаме, че е наложително въвеждането на максимално добра координация между представляваните от вас институции и представителите на средствата за масова информация.

Основната и най-важна цел в тази ситуация е своевременното и коректно информиране на обществеността и недопускане на случаи като този, в който бе оповестено името на Пазарджик като град с установени два случая на заразени с коронавирус, което впоследствие бе опровергано.

Ето защо предлагаме: 

Оповестяването на информацията да става своевременно и на всички медии, а не поотделно и в различно време.

Настояваме за определяне на представител на една от институциите, който да е в постоянен контакт с медиите и да предоставя достоверна и актуална информация.

Възможно най-скоро да се обявят платформи за онлайн брифинги на кризисните щабове, за да се предава информацията в реално време и да достига най-бързо до обществеността.  

Обявяване на денонощни телефони за връзка с оторизирани представители на кризисните щабове и отговорните институции, за да се избегнат всякакви фалшиви новини и злоупотреби с информации в публичното пространство.

С уважение:

Телемедиа – Ангел Узунов

Радио „Фокус“ – Пазарджик – Ваня Николова

БНР – Невена Петрова

24 часа – Любо Илков

БТА – Николета Манджукова

Пазарджишка Марица – Дора Александрова

Вестник „Знаме“ – Тодор Гроздев

Па медия – Катя Бузник

Виделина – Валентин Ненков

ПЗднес – Стефка Венчева

Па 1 – Стоян Стоянов

Вестник и агенция „Монитор“, вестник „Телеграф“ – Диана Варникова

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?